Innenriks

Kanonbra snø i barnehagen

TJUVSTART: Er du lei av å vente? Disse barna trenger ikke kikke spent ut av vinduet om morgenen for å se om de kan ake i dag.

Benedict Maximlian Lungu (5 ½) kjører der han ikke kan bremse en gang. Han og de andre barna på Svenstuen barnehave i Oslo kan se fram til 4-7 uker ekstra med aking.

Høstens krampetrekninger er ikke den morsomste tida for de små. Sandkassen er hard, gresset er kaldt og lufta er mørk. De fleste barn må pent vente på dalende snøkrystaller for lysere tider - slik generasjoner har gjort før dem.

Men ikke barna på Svenstuen barnehave på Midtstuen. Der er rumpeakebrettene allerede i full sving.

- Vi er glade og stolte over å kunne tilby barna snø fra kanonen. I fjor så vi at det var godt og kaldt lenge før snøen falt. Nå slipper vi å vente, sier daglig leder Ine Kvaleng.

Snøgrøt

Lite tvil om at barna synes det er kult med en kanon på lekeplassen. Det er ikke lett å høre deres individuelle meninger - men den generelle stemningen er tydelig. Det ropes fra alle kanter om snøkanonens mange fordeler.

- Vi kan ake på snøen, ha snøballkrig, lage snøskøytebane og lage grøt, sier Erle, Louise og Benedict på 5 ½.

- Lage grøt?

- Ja, hvis man har bøtte og spade, kan man leke at snøen er grøt. Når man leker familie, kan man late som om man spiser den, sier Erle.

- Eller spise den på ordentlig?

- Nei, da dør man, sier Erle.

- Nei, man dør ikke. For vi spiste snø ute, sier Louise.

- Jeg mener sand. Sand med snø, da dør man, sier Erle.

- Nei, da blir det grøt med sukker og kanel blandet, sier Louise.

- Nei, det blir det ikke, det er bare på lat, sier Erle.

Barnehave med v

Barnehagelederen forteller at de har studert værstatistikker og kommet fram til at en snøkanon vil gi dem 4-7 uker ekstra vinterføre. Det tror Ine kommer barna til gode, selv om hun innser at det er litt spesielt.

- Det føles litt hårete. Det er jo litt råflott med en ny snøkanon til barna, sier Kvalheim.

Vi er på den siden av byen hvor barnehave skrives med v - og hvor foreldrene kjøper snøkanon til utålmodige barn? Men nei, det er ikke slik det henger sammen, sier Kvaleng. Hun bedyrer at innkjøpet av snøkanonen ikke har å gjøre med at foreldrene sitter godt i det. At de har råd til snøkanon, skyldes at alle inntektene går tilbake til barnehagedriften.

- Barnehagen er drevet som en stiftelse og ledes av fem foreldrerepresentanter. Vi har makspris som i kommunale barnehager og foreldrene har ikke betalt ekstra for kanonen.

Men hva koster det egentlig å gi barna snø noen uker ekstra? Det var i hvert fall billigere enn de trodde. Til sammen måtte de ut med litt over 8000 kroner for snøvidunderet. Innkjøpet gjorde de fra snowathome. Kvaleng mener det kan være aktuelt for flere barnehager å kjøpe snøkanon.

Ikke vanskelig

Det var en av de ansatte som først kom med ideen. Han er skiinstruktør i tillegg til barnehagejobben. Kvalheim forteller at det kan være lurt å ha noen snøkyndige på laget, når man går inn for å kjøpe en kanon.

- Det er ikke vanskelig og det er ikke mye jobb. Men man må jo ønske å bruke litt tid på det. Det er de to gutta her på huset som har tatt på seg å sette i gang kanonen på morgenen, sier Kvalheim.

Uenige om foreldrene

Barnehagesjefen og Benedict (5 ½) er uenige om foreldrene synes om kanonideen. Førstnevnte mener foreldrene synes det er like gøy som barna, men Benedict kan fortelle noe annet.

- Mammaene og pappaene sier «ikke bra», for de vil ikke ha snø. Det er barna og de voksne i barnehagen som vil ha snø, men mammaene og pappaene vil ikke. Men det blir snø. Etterpå skal jeg vise deg.

Han peker på den delvis snølagte knausen omringet av frossen bakke.

- Jeg aker sånn opp og ned og opp og ned, og vet du hva som skjer? Da kjører jeg der jeg ikke kan bremse en gang, roper Benedict før han kaster seg ned bakken.

kristoffer.gaarder.dannevig@dagsavisen.no

å lage Egen snø

I overkant av 8.000 kroner til en kanon og en luftkompressor. Du kan for eksempel kjøpe det på snowathome.com.

En høytrykksspyler, en vannslange og en skjøteledning. Pluss nok vann og strøm.

Minusgrader. Snøkanonen klarer ikke jobben uten dét.

Et sted å oppbevare snøkanonen frostfritt når den ikke er i bruk.

Om du ikke har det ovenfor, men har mye teknisk kunnskap og pågangsmot, kan du se diverse videoer på YouTube om hvordan man kan lage en egen snømaskin.

Mimsy har kanskje flere bilder. hun tok mange ulike motiv. Men har kun lagt over 2 bilder. Også min skyld at jeg ikke ba henne legge over flere. Hun er ikke på jobb i dag, fredag.

Mimsy har kanskje flere bilder. hun tok mange ulike motiv. Men har kun lagt over 2 bilder. Også min skyld at jeg ikke ba henne legge over flere. Hun er ikke på jobb i dag, fredag.