Innenriks

Sandberg: Ap har ansvar for 22. juli

SANDBERG-BOKA: AUF og Arbeiderpartiet reagerer på måten Per Sandberg omtaler 22. juli i boka «Mot min vilje». Samfunnsdebattant Aslak Sira Myhre legger ingenting imellom når han i dag svarer Sandberg.

Myhre skriver i en kronikk i Dagsavisen i dag at det ikke lenger er tvil om at Frp-nestleder Per Sandberg mener Arbeiderpartiet bærer skyld for 22. juli. Spaltisten mener det er som å gi offeret skyld i en voldtekt.

Myhre viser til hvordan Sandberg omtaler 22. juli i sin memoarbok «Mot min vilje».

Ansvaret

Under mellomtittelen «Ansvaret kan Ap aldri løpe fra», skriver Sandberg:

- I tida etterpå har jeg flere ganger hevdet at Arbeiderpartiet vil bli holdt ansvarlig for det som skjedde 22. juli. Jeg fikk rett.

Videre skriver han:

- Dette kan Arbeiderpartiet aldri løpe fra. Det var de som hadde ansvaret for at 22. juli kunne skje.

Han mener også å kjenne mange foreldre som mente det var en påkjenning at «Ap-folk presset seg på under begravelsene».

- Frp hardt ramma

Frp-nestlederen gjester i kveld Skavlan i Stockholm. På spørsmål om å kommentere denne saken skriver Sandberg at han er på reise. Dagsavisen intervjuet imidlertid Sandberg i forbindelse med lanseringen av boken onsdag. Da gikk han til angrep på det han kaller konsensusprinsippet i norsk politikk.

- Mange vil kanskje kritisere meg for det og kalle meg for kald. Men etter 22. juli, så skjedde det noe der også, mot min vilje. Særlig for Fremskrittspartiet som blei hardt ramma i forhold til at vi måtte skifte retorikk. Vi måtte være forsiktig og ble nærmest skremt ut på sidelinja, sier Sandberg.

- Selvsagt ikke ansvar

AUF-leder Eskil Pedersen reagerer på måten Sandberg omtaler terroren i boka.

- Ap har selvsagt ikke ansvaret for 22. juli. Det er det utelukkende gjerningsmannen som har. Ofrene for angrepet, var de som ble drept. De som er blitt utsatt for umenneskelig vold. De som har levd med sorgen siden, sier Pedersen til Dagsavisen.

Myhre mener den politiske debatten etter hendelsen har dreid seg nesten utelukkende om hendelsesforløpet og Gjørv-kommisjonen, og at Sandberg derfor har fått som han ville. Det er ikke Pedersen enig i.

- Jeg er den første til å si at vi også må diskutere hvordan vi hindrer vekst ekstremisme. Hvordan en kan hate så mye at en tar i bruk ekstrem vold. Jeg har selv prøvd å bidra til at vi tar disse debattene, sier Pedersen.

Spille offer

«Hvis det er noen som prøver å spille offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet(...)», sa Sandberg fra Stortingets talerstol november 2011.

I boka kommer det fram at Sandberg ikke ønsket at partileder Siv Jensen skulle unnskylde uttalelsen nok en gang på partiets vegne. Da truet han med å trekke seg.

- Bare gjør det. Men i så fall vil jeg at du forteller Siv at hun mister sin første nestleder, sin første parlamentariske nestleder og lederen i justiskomiteen, sa han til Jensens rådgiver.

Først halvannet år etter hendelsen begynte det å gå opp for ham hvor tungt dette har vært for mange i Arbeiderpartiet, står det i boka.

- Ingen ny analyse

Partisekretær Raymond Johansen (Ap) mener han har hørt alt før.

- Sandberg bringer ingen nye beskyldninger eller analyse om 22. juli til bordet gjennom denne boka. Hendelsen rammet Arbeiderpartiet hardt. I tida rett etterpå, og i årene som har gått, har vi som organisasjon brukt mye tid og krefter på andre ting enn politikk. Men vi har også vært tydelige på at 22. juli rammet hele Norge, sier Johansen.

Jan Bøhler satt i 22. juli-komiteen på Stortinget.

- Nå forstår jeg hvorfor jeg satt der med Anders Anundsen (Frp), og ikke Per Sandberg. Her har det vært ulike tilnærminger innad i Fremskrittspartiet. Jeg synes det er synd at Sandberg uttrykker seg som han gjør, fordi det bryter opp noe av det fellesskapet som har vært rundt håndteringen i kjølvannet av 22. juli, sier Bøhler.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen