Innenriks

Taco fra scratch

LETTVINT: Det er overraskende lettvint å lage taco uten ferdigprodukter. Du må bare vite hvordan.

Matelsker, matblogger og hobbykokk Tage Skotvold (32) lager taco fra bunnen av, nesten hver uke. Det er lettvint og billig, mener han. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

- Det går vanligvis mye fortere, men nå har jo dere vært her og forsinket meg, sier Tage Skotvold til oss og ler.

Han har laget fire av tacoens grunnleggende komponenter fra bunnen av. Tacokrydderet brukte han to minutter på, salsaen tok ti minutter og guacamolen omtrent det samme. Og deigen til tortillalefsene blandet han sammen på fire-fem minutter.

Tages taco

Skotvold lagde guacamolen og salsaen mens deigen hevet i cirka 20 minutter. Etter heving var det bare litt kjevling og rask steking i en panne som skulle til for å få lefsene ferdige.

- Jeg har gjort dette noen ganger før, men det er absolutt noe alle får til uten noe problem. Det er bare å sørge for at man har ingrediensene man trenger. Og når du har funnet en god krydderblanding, kan du lage en stor porsjon som du heller i en oppbevaringskrukke. Da har du kryddermiksen klar til mange tacokvelder, sier 32-åringen fra Levanger.

Han har sin egen matblogg - Tages matblogg, enkelt og greit - og der er hans tacovariant blant de mest leste innleggene. Kanskje ikke så rart. Undersøkelser viser at hundretusener av nordmenn spiser taco hver uke, ofte på fredager.

- Taco er jo veldig godt, og det skiller seg ut fra det vi spiser ellers i uka. I tillegg er det både billig og lettvint. Om man gjør det fra bunnen av, blir det enda billigere. Det blir riktignok litt mindre lettvint, men til gjengjeld mye bedre og sunnere enn ferdigposer med kryddermiks og såkalt «guacamolemiks» med en masse E-stoffer i, sier matbloggeren.

Sunnere

«Guacamole» på boks består som kjent ofte av mer erter og vann enn den egentlige hovedingrediensen, altså avokado. Og det det er mest av i ferdig tacokryddermiks, er sukker og salt. Også de ferdige salsaglassene inneholder mye mer sukker og salt enn de hjemmelagde variantene du finner på Tages matblogg - eller andre matblogger som Eidens hage, Trines matblogg og Lilalife.

Lilalife er bloggen til ernæringsterapeut Line Holdal, som er en forkjemper for sunn og naturlig mat. Hun sier hun er oppgitt over mye av det matindustrien tilbyr oss, og da spesielt ferdigproduktene.

- De inneholder som regel mye salt og dårlig salt, mye fett og dårlig fett og veldig mye sukker. Som forbrukere må vi naturligvis ta ansvar for det vi spiser, og sørge for at cellene i kroppene våre får det de trenger av mineraler og vitaminer. Da er det greit å vite at man bør styre unna enkelte produkter, for eksempel alt med tilsetningsstoffet E621, som er et smaksforsterkende virkestoff som brukes i mange matvarer for å skjule dårlig kvalitet og lite smak. Taco fra bunnen av er et bra sted å starte om du vil bytte ut ferdigblandinger med sunnere og bedre ingredienser, mener Holdal.

Chili og kesam

På cirka en halv time har Tage Skotvold laget fire av hovedelementene i taco. Det gjenstår bare å kutte opp noen grønnsaker, rive fersk ost og steke karbonadedeigen i hans egen krydderblanding. Ellers bytter han gjerne ut rømmen med kesam.

- Kesam bruker jeg også ofte i guacamolen. Jeg har for øvrig lært av en mexicansk jente at mexicanere flest ikke bruker chili og hvitløk i guacamole, fordi det tar vekk den friske smaken. Det er jeg enig i, men vi er jo alle ulike. Man må bare smake seg fram til det man liker selv, understreker han.

Skotvolds samboer, Cecilie Lindøe, er glad for at hun har en flink matlager hjemme.

- Det er stort sett han som lager all maten her i huset. Vi har riktignok ikke samme oppfatning om hvor sterk maten skal være. Han liker det en god del sterkere enn jeg gjør, men ellers er hans taco blitt et fast innslag på middagsmenyen. Bare litt mindre chilipulver, så blir den perfekt, smiler hun.

Oppskrifter

KRYDDERMIKS TIL TACO

Kan lages av spisskummen, oregano, paprikakrydder, chilikrydder, løkpulver, hvitløkskrydder, salt, pepper og sukrin. Alt blandes i en morter eller en skål. Mens krydderet i ferdigposene består av mye sukker og salt, skal du bruke mye mindre salt i hjemmelaget versjon - og sukkeret kan med fordel byttes ut med sunnere sukrin. Start med å blande sammen alt unntatt salt, pepper og sukrin, som det skal være mindre av enn de fem andre ingrediensene. Smak deg fram til du finner en balanse du føler er god og så sterk som du liker den. Du kan naturligvis tilføre andre kryddertyper om du vil, for eksempel korianderpulver.

SALSA

2 tomater

1/2 løk

2-3 fedd hvitløk

1 chili (eller mindre)

Ingefær (én bit på størrelse med en tommelfinger)

1 teskje med din egen krydderblanding

5-6 basilikumblader

10-12 korianderblader

Ta ut kjernen av tomatene for å redusere vanninnholdet. Grovhakk ingrediensene til passende salsabiter, og bruk stavmikser til å lage salsakonsistens. Om du vil ha enda tørrere salsa, kan du legge den stavmiksede salsablandingen i en finmasket sil og la væske renne ut. Om du vil ha våtere salsa, kan du beholde tomatkjernene eller bytte ut tomatene i oppskriften med en boks med grovhakkede tomater.

GUACAMOLE

1 moden avokado

1/4 eller 1/2 lime (saft)

1/2 tomat

1 spiseskje kesam (eller rømme)

5-6 korianderblader

5-6 basilikumblader

1 klype salt

1 klype svart pepper

Del avokadoen i to, fjern steinen og skjær ut innmaten med en kniv eller grav den ut med en skje. Mos med en gaffel, og press over litt limesaft. Finhakk tomaten og de ferske koriander- og basilikumbladene. Bland inn med salt og pepper, og smak deg fram (må du ha mer limesaft?). Bland så inn kesam (eller rømme). Små biter av løk kan også passe i guacamolen, mens noen liker å ha i grovhakket chili eller revet ost.

TORTILLALEFSER (6 stk.)

3,25 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1,25 dl vann

1 spiseskje smør (eller olivenolje)

1 klype salt

Bland mel, bakepulver og salt i en bolle. Varm opp vann til cirka 40 grader og ha i smøret. Når smøret er smeltet, blandes det våte med tørre. Elt til en jevn deig som skal heve i 15-20 minutter. Rull deigen til en pølse, og del i seks like store deler. Bruk godt med mel når du kjevler lefsene så tynne som du klarer. Stekes på ganske høy varme på en tørr stekepanne. Steketiden er cirka 1-2 minutter på den første siden og litt mindre på den andre. Snu lefsa når du ser at det begynner å boble i den. Ikke la den ligge for lenge, da blir lefsa for tørr. La lefsene ligge oppå hverandre inni et kjøkkenhåndkle i cirka ti minutter fram til servering. Da blir de lette å brette.