Innenriks

Her er sjokkuttalelsene til Horne

VEKKER OPPSIKT: Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) vil legge ned Likestillingsombudet, mener at jenter også har ansvar for voldtekter og vil kutte støtten til homoorganisasjoner.

Det fortsetter å storme rundt den ferske barne-, likestillings- og inkluderingsministeren. Frp-toppen Solveig Horne fikk allerede før hun tiltrådte massiv kritikk for hennes tidligere homouttalelser.

Nå vekker flere andre utspill oppsikt. Horne har tidligere uttalt at gutter og jenter har like mye ansvar for voldtekter, at hun vil legge ned Likestillingsombudet og kutte pengestøtte til homoorganisasjoner.

Gir ofrene ansvar

Et intervju Solveig Horne gjorde med NRK i 2011 har gått som en farsott i sosiale medier.

Våren 2011 ble flere russejenter voldtatt. Horne uttalte da at hun mener gutter og jenter har like mye ansvar for voldtekter:

- Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både guttene og jentene har like mye ansvar, uttalte Horne i 2011.

Forbannet

Hos Dixi Ressurssenter for voldtatte vekker reaksjonene kraftige reaksjoner. Talsperson ved senteret, Lisa Arntzen, er forbannet over det hun opplever som krenkende uttalelser.

- Hun sier at gutter og jenter har like mye ansvar. Når Horne sier det, legger hun et ansvar på dem som er utsatt for voldtekter. Men det er alltid overgriperen som har et ansvar. Jeg synes hun sender helt feil signal, sier Arntzen.

Hun legger til at uttalelsene er sårende for personer som har vært utsatt for voldtekt.

- Det er ikke riktig og bidrar til å frita overgriperen for ansvar. Jeg synes det er trist at vi har en barne- og likestillingsminister som har slike holdninger, sier Arntzen.

Etter at Dagsavisen i går tok kontakt med Solveig Horne, trakk hun tilbake uttalelsene sine om voldtekt.

- Jeg har aldri ment at det er offeret som har skylden for en voldtekt. Det er bare én som er ansvarlig for voldtekt, og det er overgriperen, sier likestillingsministeren.

Vil kutte homostøtte

Men voldtektsuttalelsene er ikke de eneste skjelettene Horne har i skapet. I et intervju med Blikk 3. september i år fikk hun spørsmål om hva Frp vil gjøre med støtten til organisasjoner som arbeider for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter. Da svarte hun at partiet vil kutte støtten. Horne mener det er diskriminering i seg selv å ha egne støtteordninger for slike organisasjoner, og legger til:

- Vi trenger ikke egne organisasjoner for å ivareta denne gruppas rettigheter.

Flere av Hornes uttalelser vekker oppsikt. I Stavanger Aftenblad 13. november 2009 uttalte hun seg om voldtektene i byen.

- Voldtektene i Stavanger kommer som en følge av regjeringens innvandringspolitikk. Det er et paradoks at mens halve regjeringen jobber for likestilling, jobber den andre halvparten med å hente menn fra middelalderkulturer til Norge. Resultatet gagner definitivt ikke norske kvinner, sa Horne da.

Sterke reaksjoner

Flere reagerte i går på Hornes tidligere uttalelser. Høyre-veteranen Per-Kristian Foss mener Horne svekkes av dette.

- I sum gir det et meget dårlig inntrykk. Særlig uttalelsen om voldtekt. Det er all grunn til å reagere på dette, sier den tidligere finansministeren og Høyre-toppen til VG.

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) er opprørt over Hornes voldtektsutspill og negative holdninger til homofiles støttegrupper.

- Nå ser vi hva som skjer hvis man plasserer en Frp-politiker i Likestillingsdepartementet, sier Valen til Dagsavisen.

I går måtte Horne svare på kritikken.

- Noen av mine uttalelser har kanskje vært litt spissformulerte som opposisjonspolitiker, og jeg ville kanskje ha uttalt meg annerledes i dag, sier Horne til VG.

- Dere kan sikkert finne mange sitater fra meg, la Horne til.

samfunn@dagsavisen.no

Uttalelser Horne har kommet med

«Transpersoner 
må inn under 
pasientlovgivningen. Det er der de hører hjemme.»

Horne i Blikk 
3. september 2013

«Det er typisk de rødgrønne å skulle forby alt de ikke liker. Stripping er noe folk selv må velge om de vil holde på med. Det har ingen sammenheng med menneskehandel.»

Horne i Dagbladet 
7. februar 2011

«Rødstrømpe-feministene 
fremstår som 
kvinnefiendtlige og diskriminerende.»

Horne i VG 
28. februar 2012

«Guttene og jentene har like mye ansvar.»

Horne uttalelser om voldtekter til NRK 7. mai 2011

«Frp vil fjerne dagens Likestillingsombud. Ombudet koster over 50 millioner hvert eneste år, og er i realiteten totalt unødvendig.»

Horne i Dagbladet 2. september 2010

«Vi har kuttet støtten i det nåværende budsjettet, og vi vil fortsette denne linjen. Vi mener at det er diskriminering i seg selv å ha egne støtteordninger.»

Horne 3. september 2013 i Blikk om støtteordninger til organisasjoner som arbeider for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter

«Mens halve regjeringen jobber for likestilling, jobber den andre halvparten med å hente menn fra middelalderkulturer til Norge. Resultatet gagner definitivt ikke norske kvinner.»

Horne uttaler seg 13. november 2009 i Stavanger Aftenblad om voldtekter i byen

«Sosialistisk tvangsideologi som går på bekostning av familienes valgfrihet»

Horne om fedrekvoten til NTB 23. september 2010

«Norsk familiepolitikk er i ferd med å ødelegge kvinners mulighet til å gjøre karriere, kapre toppjobber og å få bedre betalte jobber. Vi er imot kvotering, men for likestilling.»

Horne til DagenMagazinet 2. februar 2011

«Det er typisk de rødgrønne å skulle forby alt de ikke liker. Stripping er noe folk selv må velge om de vil holde på med. Det har ingen sammenheng med menneskehandel»

Horne i Dagbladet 7. februar 2011


«For denne 
regjeringen er 
rettighetene til homofile og lesbiske sterkere enn trosfriheten. Det er 
bekymringsfullt.»

Horne til NTB 
10. mars 2010

– Rystet over Horne

Louiza Louhibi (23) er rystet over uttalelsene til nyutnevnt likestillingsminister Solveig Horne om at jenter og gutter har like mye ansvar i overgrepssaker.

Louiza Louhibi, som er Arbeiderparti-medlem, vakte stor oppsikt da hun ga ofrene for de mange overfallsvoldtektene et ansikt med sin historie i VG i 2011. Hun sto fram for å fjerne skammen og ble hyllet for sitt mot samme år som Solveig Horne kom med sine uttalelser om voldtekt.

Hornes uttalte til NRK i 2011 at jenter og gutter har like mye ansvar i voldtektssaker. Louhibi sier nå dette til VG Nett om Hornes to år gamle uttalelser:

– Uff! Dette er jo feilaktige og helt absurde uttalelser. Det stemmer ikke overens med sannheten. Det er i utgangspunktet utrolig at man velger å sette en person som har gitt uttrykk for slike holdninger, i en rolle som barne- og likestillingsminister.

Louhibi sier hun er villig til å gi Horne en mulighet til å redegjøre for sitt syn nå som Frp-eren er blitt statsråd.

– Dette er tross alt gamle uttalelser fra Solveig Horne. Alle kan gjøre feil. Samtidig er det viktig å stå inne for det man har sagt. Men hun bør virkelig redegjøre for det hun har sagt. Dette handler om tilliten til den nye barne- og likestillingsministeren, sier Louhibi til VG Nett.

Hanne Kristin Rohde, tidligere leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt, mener Horne uttalte seg uklart i 2011.

– Solveig Hornes uttalelse er litt uklar hvis hun er riktig sitert. Hvis hun mener at kvinner har mulighet til å forebygge, så er jeg enig. Men det kan ikke være tvil om at det er guttene som har ansvaret. Det er mennene som gjør noe galt og har ansvaret, uansett hvilken situasjon det dreier seg om, sier Rohde til VG Nett.

Mer fra Dagsavisen