Innenriks

Vil felle regjeringen på oljeboring

VALGET: Miljøpartiet De Grønne garanterer at de vil felle enhver regjering som åpner for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Venstre og KrF lover knallhard kamp om vern.

– Lofoten, Vesterålen og Senja vil i praksis være rundingsbøya for hele den norske oljedebatten. Bygges det ut der, så har man besluttet å kaste alle hemninger over bord, sier De Grønnes førstekandidat i Oslo, Rasmus Hansson, til NTB.

Partiet mener det må dannes en felles front mot de tre store «fossilpartiene», Ap, Frp og Høyre. En Lofoten-garanti bør også få konsekvenser for regjeringsspørsmålet, mener Hansson.

– Vi vil felle enhver regjering som åpner for oljeboring ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette må også SV, V og KrF kunne garantere, sier Hansson.

– KrF, Venstre og SV har gang på gang understreket at de vil gå i regjering for å redde Lofoten. Da kan det ikke være noen annen konsekvens enn at de også er villige til å velte regjeringen på denne saken, noe vi utfordrer dem til å gjøre. Nå er det valg, og da må de vise kortene sine. Vi viser våre, understreker han.

– Svikter aldri

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) synes det er rart at Rasmus Hansson retter skytset mot de partiene De Grønne er enige med. Solhjell sier SV skal ha mye av æren for at det ikke er blitt åpnet for oljeleting i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i de åtte årene partiet har sittet i regjering.

Men han er krystallklar på at selv ikke en regjering kommer foran vern av de omstridte havområdene.

– Vi kommer aldri til å svikte et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, fastslår Solhjell kontant til NTB.

– Det er viktig at Fremskrittspartiet ikke får innflytelse på miljøpolitikken, men problemet på høyresiden er at det er her tyngdekraften ligger. Og selv om de ikke får flertall, så kan de gå til Arbeiderpartiet og få flertall i Stortinget, advarer Solhjell.

Forhandlinger

Venstre og KrF vil ikke henge seg på utfordringen fra Rasmus Hansson, men begge partiene er uttalte motstandere av å åpne for oljeleting. Energi- og miljøpolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, lover at de vil kjempe knallhardt for vern allerede i regjeringsforhandlingene.

– Forvaltningen av Lofoten, Vesterålen og Senja er kjempeviktig for KrF, og vi kommer til å gå inn i forhandlinger med det mål å vinne kampen. Sammen med Venstre har vi stor tro på at vi skal klare det, sier Ropstad til NTB.

Ropstad er bombesikker på at det blir et regjeringsskifte og håper velgerne i dagene fram mot valget får øynene opp for forskjellene mellom en blåblå og en Sentrum-Høyre-regjering.

– Har gått av før

– KrF kommer til å prioritere oljepolitikken høyt. Og under Bondevik 1-regjeringen viste vi at vi kan gå av på en miljøsak. Så vi er beredt til å løfte miljøfanen høyt, sier Ropstad.

Han mener Miljøpartiet De Grønne har spilt seg ut over sidelinjen og mistet innflytelse ved bevisst å ikke velge side.

Venstres Guri Melby sier slaget om Lofoten, Vesterålen og Senja nå vil stå på borgerlig side etter valget. Nettopp at Venstre har valgt å ikke være blokkuavhengige, gir partiet muligheten til å gjøre miljøpolitikk til maktpolitikk, mener hun.

– Når våre stemmer trengs for å skape flertall for en regjering, har vi makt vi kan veksle inn i miljøseire. Venstres viktigste miljøseier vil være varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Melby. (NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: