Innenriks

Statsministerens hjem

INKOGNITOGATA: Rett bak Slottet ligger statsministerboligen. Velgerne er med på å bestemme om den får nye beboere til høsten.

HVOR BODDE

statsministeren?

1873-1898: Stiftsgården, Rådhusgata 12 (revet i 1913).

1898-1908: Parkveien 45 (ble deretter utenriksministerbolig).

1908-1912: Riddervolds gate 3.

1912-1924: Josefines gate 41, Bygdøy allé 1, Victoria terrasse 1, Eilert Sundts gate 30, Oscars gate 26, (trolig) Oscars gate 69.

1924-1935: Parkveien 45.Torshovgata 6 og Victoria terrasse 1 ble også brukt.

1935-1937: Thomas Heftyes gate 60.

1937-1949: St. Olavs gate 35.

1949-2008: Statsministrene bodde stort sett i egen bolig. Unntakene var Per Borten (Borgenveien 12) og Odvar Nordli (Tuengen allé 10 C og Silurveien 44).

2008-: Inkognitogata 18.

Kilde: NTB

Selv her til lands er nok ikke Inkognitogata i Oslo like kjent som Downing Street i London, der Storbritannias statsminister bor. Men så har heller ikke Inkognitogata 18 vært Norges statsministerbolig like lenge.

Ny base

Jens Stoltenberg og familien flyttet inn i Inkognitogata da statsministerboligen sto ferdig høsten 2008. Forslaget om å bygge et nytt anlegg for statsministeren og regjeringens gjester ble vedtatt av Stortinget fire år tidligere.

- Det var et ønske om å få et samlet anlegg for regjeringens representasjon, og det var hensiktsmessig med en statsministerbolig i tilknytning til anlegget. Det var også sikkerhetsmessige vurderinger bak prosjektet, forteller kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor.

Anlegget ligger like bak Slottet og består også av Riddervolds gate 2 og Parkveien 45. Her er det flere møterom og gjesterom.

Privat?

- I statsministerboligen brukes én etasje til offisielle besøk. Resten av boligen er statsministerfamiliens private område. Denne delen er fullt møblert, men de kan selvfølgelige ta med personlige eiendeler, sier Måseide.

Det er ikke gjort store forandringer i boligen etter at den sto innflytningsklar for fem år siden. Statsministerfamilien kunne da entre sitt nye hjem der sofa, gulvtepper og skap var blant tingene som var kjøpt på Ikea. Heller ikke gjesterommene er spesielt luksuriøst innredet.

- Å bygge det veldig fornemt hadde verken vært Stoltenbergs stil eller norsk stil, sier statsviter og professor emeritus Trond Nordby ved Universitetet i Oslo.

Statsministeren kan bruke boligen gratis og skattefritt så lenge han samtidig beholder sin egen bolig - uten at den skaffer ham utleieinntekter.

Boligen Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud har på Nordberg i Oslo, står tom. I et intervju med VG i fjor høst fortalte Schulerud at paret ikke hadde sovet på Nordberg en eneste natt etter at de flyttet til Inkognitogata.

Siden 1873

Fra 1814 hadde Norges statsminister bolig og kontor i Stockholm, mens unionskongens stattholder holdt til i Stiftsgården, som lå i Rådhusgaten i Oslo. Stiftsgården ble Norges første statsministerbolig i 1873, da stattholderembetet ble avskaffet og statsministertittelen gikk til regjeringens leder i Norge, Frederik Stang.

Villa Parafina i Parkveien 45 ble kjøpt av staten og brukt som statsministerbolig fra 1898. Villaen var statsministerbolig fram til 1908, da Gunnar Knudsen ble statsminister.

- Vi vet ikke hvorfor Knudsen ikke bodde i Parkveien 45, men etter dette ble boligen utenriksministerbolig. Knudsen fikk statsministerleilighet på andre siden av gaten, i Riddervolds gate 3, sier Måseide.

I årene som fulgte, bodde de fleste statsministrene i statlige leiligheter rundt omkring i Oslo. Men da Einar Gerhardsen flyttet privat i 1949, innledet han en 60 år lang periode der statsministrene stort sett bodde i egne boliger. Bare Odvar Nordli bodde en kort periode i huset Villa Stenersen, som ble gitt til staten i gave som statsministerbolig i 1974.

En statsminister varer ikke evig, og Inkognitogata 18 får en dag nye beboere. Trond Nordby er imidlertid ikke så sikker på om Stoltenberg må pakke flyttelasset med det første.

- Jeg tror Ap kommer til å komme sterkt nå på slutten av valgkampen og tipper at Ap blir det største partiet etter valget, sier statsviteren. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen