Innenriks

Rystet over 
reimseng-avsløring

MAKTBRUK: Framtredende jurister og helsearbeidere har vært ukjent med politiets bruk av reimsenger og reagerer med sjokk over at mennesker har blitt bundet fast i politiarrester.

Dagsavisen kunne i går melde at reimsenger har vært brukt ved flere politidistrikter i en årrekke, med Politidirektoratets velsignelse, og på tross av at landets øverste politiledelse har manglet lovhjemmel for bruken. Nå viser det seg også at selv ansatte i fagmiljøer som har utbredt erfaring og kontakt med politiet, varetektssituasjoner og psykisk syke lovbrytere ikke har fått vite om politiets bruk av det svært inngripende maktmiddelet.

- Dette er dramatisk

Lederen av Advokatforeningens forsvarergruppe, advokat Frode Sulland, har gått gjennom dokumenter som Politidirektoratet oversendte Sivilombudsmannen etter at ombudet avdekket bruk av reimseng ved Rogaland politidistrikt i fjor høst.

- Dette er helt dramatisk. Politidirektoratet har gjort krampaktige forsøk på å tolke bruken av reimseng inn i en forskrift som aldri har vært myntet på å gi hjemmel for bruk av et slikt tvangsmiddel. Det er åpenbart at politidistrikter med reimseng har behandlet arrestantene på en ulovlig og uverdig måte, sier Sulland som representerte de etterlatte etter Eugene Obiora, og som regnes som en av landets mest erfarne advokater innen menneskerettighetssaker.

- For meg var det helt ukjent at politiarrester i Norge i det hele tatt hadde reimsenger. Det har åpenbart vært brukt makt mot mennesker uten lovhjemmel og jeg stiller meg spørsmål om hvor mange mennesker som har vært utsatt for menneskerettighetsbrudd og lovbrudd på denne måten i løpet en praksis som tydeligvis har pågått i en årrekke, sier Sulland som mener både Politidirektoratet og Spesialenheten har forsømt seg.

- Spesialenheten har åpenbart vært klar over den ulovlige praksisen, og likevel unnlatt å holde politifolk ansvarlig i saker hvor reimseng har vært brukt, sier Sulland. Også generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen reagerer sterkt på nyheten om at politiet inntil i går hadde tillatelse til å bruke reimsenger overfor arrestanter.

- At politiarrester hadde, og brukte et så inngripende tvangsmiddel var ukjent for meg. Slik jeg har fått saken beskrevet i media framstår dette som en praksis under enhver kritikk. Dette er et eksempel på at det er viktig å få på plass effektive, og uavhengige tilsyn med politiarrestene, sier Smith til Dagsavisen.

- Skaper frykt

Også innen helsevesenet slo nyheten om politiets bruk av reimsenger ned som en bombe i går.

Spesialist i psykologi Pål Grøndahl er ofte brukt som rettspsykolog i straffesaker hvor han blant annet foretar vurderinger av siktede og tiltaltes tilregnelighet. Han reagerer med overraskelse over at politiet har hatt adgang til å bruke reimsenger i politiarrester.

- Som psykolog reagerer jeg på at uautoriserte personer kan ta i bruk så inngripende tvangsmidler som man innen psykisk helsevern prøver å unngå i det lengste, og som kreves utført av helsepersonell. I sikkerhetsavdelinger på psykiatriske sykehus går folk på kurs for å lære hvordan man i det lengste skal klare å unngå å bruke reimsenger, som kan skape stor frykt og kanskje også traumer hos den som blir reimet. Jeg håper det ikke er mange unge mennesker og personer med psykotiske lidelser som har blitt utsatt for dette i politiarrestene, sier Grøndahl.

Cand.san. og psykiatrisk sykepleier ved kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, for Helse Sør-Øst Maria Knutzen, tar doktorgrad i bruk av tvangsmidler. Hun uttaler seg kun om psykiatriens bruk av tvang.

- I psykisk helsevernloven regnes slike tvangsmidler som helt ekstraordinære tiltak. Regelverket for bruk av reimseng er strengt regulert og kontrollert innen psykiatrien. Når vedtak om bruk av slik mekaniske tvangsmidler gjøres, må alt føres inn i egne protokoller som skal inneholde alle detaljer, slik at en kontrollkommisjon kan ettergå vår praksis fortløpende, sier Knutzen.

Kommunikasjonsleder i Mental Helse, Tonje Rock Løwer, forteller at organisasjonen og medlemmene har reagert med redsel over at politiet har kunnet bruke reimsenger mot arrestanter.

- Vi er en brukerorganisasjon som representerer noen av dem som blir lagt i belte. Hvis man er så syk, og i de få tilfellene hvor det er nødvendig å bruke mekanisk tvang, så er det helt avgjørende å bli behandlet av helsepersonell med kompetanse, sier Løwer.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen