Innenriks

Slåss for kjærligheten

Når rakettene stilner og champagnebrusen går ut, sitter mange igjen med skuffelsen: Heller ikke julehøytiden berget forholdet. Hva nå?

Januar er høytid for samlivsbrudd: Norske par strømmer i hopetall til familievernkontorene når det nye året begynner.

- De siste par årene har perioden fra januar og fram til påske vært hektisk, sier sosionom og familieterapeut Morten Elgin til Dagsavisen.

Han er leder på Christiania torv familievernkontor, som dekker flere bydeler i Oslo, samt Asker og Bærum. Han tror mange bygger opp forventninger til en julefeiring som skal smøre samlivsmaskineriet.

- Jula er en periode som er preget av mye kontakt med hverandre - og hverandres forskjeller. Alle par har forskjeller seg imellom. Mange har ofte forestillinger om at jula skal bli noe spesielt, men så er man kanskje uenig om hvordan jula skal være, og hvor viktig den er. Dette er en periode det er stor fare for å skuffe hverandre, sier Elgin.

Tror på kjærligheten

Samtidig tyder tallene på at folk kjemper for forholdet sitt. Fra begynnelsen av 90-tallet har det vært en oppsving i antallet som gifter seg i Norge - mens andelen som velger skilsmisse har stagnert. Det viser tall fra SSB (se grafikk).

I går lovet Laila Irene Rise (46) fra Oppsal og Svein Hoel (49) fra Tveita hverandre evig troskap.

De sitter festkledde foran dommer Henrik Semb Rønningen i Oslo tinghus. Her gir de hverandre sitt ja og erklæres til rette ektefolk.

- Vi har vært sammen i tolv år, så vi syntes det var på tide, forklarer Rise.

- Også er det greit å ha gjort det før jeg fyller femti, legger Hoel til.

De har ingen klar plan for hvordan de skal gjøre ekteskapet til en braksuksess. Forholdet har vært fint i tolv år, så de tenker rett og slett å være mot hverandre som de alltid har vært.

-Det blir det samme, selv om vi er gift nå. I et samliv må vi føye oss litt og både gi og ta, sier Hoel.

Mange søker hjelp

Familievernkontorene fikk inn drøyt 24 400 nye saker i 2011. I rundt én av tre saker var styrking av parforholdet den viktigste motivasjonen for å ta kontakt.

- Mange har slitt lenge når de kommer til oss, men jo tidligere man søker hjelp, jo lettere er det å løse opp i floker, sier familieterapeut Morten Elgin.

Familievernkontorene tilbyr i tillegg til samtaler når det virkelig røyner på, blant annet kurs for nybakte foreldre.

Mer legitimt

Ved Modum Bad tilbyr de såkalte Prep-kurs (Prevention and Relation Enhancement program) for par. Siden kursene ble opprettet i 1996 har de opplevd en jevn økning av par som vil lære seg å kommunisere godt, forteller Egil Halleland ved kurs- og kompetansesenteret Kildehuset.

- Hoveddelen av det parene lærer handler om kommunikasjon: Det å se hverandre og forholde seg til ulike konflikter før de blir for store, sier han. Å la konflikter ligge å ulme i håp om at de blir borte, er nemlig farlig for forholdet.

- Mange forventer at partneren deres er en slags tankeleser som bør forstå hvordan den andre har det i forholdet uten at man snakker sammen. Slik er det ikke, sier Halleland. Han forteller at det er folk i alle typer samfunnslag som oppsøker kursene.

- Det har absolutt blitt mer legitimt å søke hjelp, sier han.

Brudd på kontakt

Etter noen års ekteskap topper skilsmissestatistikken seg: Hvert år skiller rundt 3000 par seg etter å ha vært gift mellom fem og ni år. Holder man ut lenger enn det synker risikoen for skilsmisse stødig år for år - helt til det kommer en topp igjen for par som har vært gift over 25 år.

Morten Elgin mener dette kan ha sin forklaring i at barna flytter hjemmefra. Da forandrer familiestrukturen seg, og noen kan oppleve at personen de er gift med er en annen enn den de kan huske å ha giftet seg med.

- For veldig mange handler samlivsproblemer om brudd på kontakten med hverandre, at man ikke kjenner at man er der for hverandre. En du kjenner at du er i god kontakt med, er du mer overbærende med, sier han.

De nygifte i Oslo tingrett har tro på at samlivet vil holde.

- Vi må ta vare på hverandre og sette pris på hverandre. Vi er like forelsket nå som vi var da vi ble sammen, ikke sant, kjæreste? spør Laila Irene Rise Svein Hoel. Han nikker bekreftende, før hun korrigerer seg selv:

- Eller, mannen min, heter det.

samfunn@dagsavisen.no