Innenriks

Slik skal morgendagens pasienter bo

I Stockholm bruker de titalls millioner på topp moderne sengeposter med gjesteseng, lesebrett og rullende godstol.

STOCKHOLM (Dagsavisen): Det gigantiske universitetssykehuset Karolinska med base på Huddinge i den svenske hovedstaden er bygget på 1970-tallet. Sett bort fra en imponerende samling malerier og kunstinstallasjoner i alle korridorer, ser dette ut som et helt normalt sykehus. Men én avdeling skiller seg ut: den er tom, lukter av maling og nybygg, og har enkeltmannsrom på rekke og rad. Her skal morgendagens pasienter bo.

- Dette er kroneksempelet på hvordan en moderne sengepost og Nya Karolinska skal se ut, sier Titti Redham, ansvarlig for utformingen av den nye avdelingen.

Sykehusluksus

Dagen etter Dagsavisens besøk, fikk pasienter med blodsykdommer plass på avdelingen. Og dette var det som ventet dem:

* Enkeltrom med gjesteseng: Avdelingen har plass til 20 pasienter. Hver av dem kan invitere til overnattingsbesøk, for enkeltrommene er utstyrt med en nedslagbar gjesteseng gjemt bort i et veggskap.

* Store, private bad: Alle sengeposter et utstyrt med romslige bad tilrettelagt for rullestolbrukere og sengeliggende.

* Lesebrett: Ved hver seng finnes et eget lesebrett. Her kan pasientene surfe på nettet, ringe, finne info om apoteket, lese aviser og tilkalle hjelp.

* Middagsmeny: På lesebrettet presenteres dagens meny der pasientene kan velge mellom åtte middagsretter. Fra nå av er det slutt på middag til pensjonisttid for alle, for her kan pasienten selv velge når den vakuumpakkede retten skal varmes opp i spesialovn.

* Trillende godstol: Fars godstol har fått nye funksjoner: den grønne lenestolen på pasientrommet fungerer nemlig som rullestol også, slik at de syke kan trille behagelig ut i oppholdsrommet.

28 mill. kroner

Dette høres dyrt ut, tenker du kanskje? For Karolinska koster det ikke skjorta. Prisen på hele avdelingen kommer på drøye 28 millioner kroner hvorav tre millioner er prislappen på innredningen.

- Vi gjør det så moderne og enkelt som mulig, slår Titti Redham fast.

«Pasienten alltid först!» er mantraet til Nya Karolinska Solna, Stockholms nye spesialistsykehus. Det merkes. I den nye prototype-avdelingen har de ansatte mindre plass enn sine pasienter. Personalrommet er romslig med blomstertapet, men kontorene er få og små.

- Strukturen krever at de ansatte må jobbe annerledes, sier Ulla Sörensen, presseansvarlig ved Karolinska.

Medisinkalkulator

Her hjemme hører vi stadig snakk om korridorpasienter, men på Karolinska universitetssjukehuset er dette et minimalt problem.

- Vi har aldri pasienter på korridorene. Det har vi totalforbud mot på hele sykehuset, forteller Redham.

Et annet problem i helsevesenet er feilmedisinering. På den moderne avdelingen finnes egne medisinskap med en tilhørende maskin. Her må du først registrere deg, for så å regne ut på maskinen hvor mye medisiner du skal hente ut.

- Det er en enorm kvalitetssikring, både at den kalkulerer mengden og at registreringen kan avsløre ansatte med et rusproblem, sier Redham.