Innenriks

Snur om formuesskatt

Frp dropper å fjerne formuesskatten. Grasrota i partiet har satt seg på bakbeina.

Da Fremskrittspartiet la fram utkast til sitt partiprogram for under en måned siden, sto fjerning av formuesskatten øverst på lista. Høyre har også sagt de vil formuesskatten til livs.

Men nå snur Frp etter svært tydelige tilbakemeldinger fra grasrota i partiet. Det bekrefter leder av programarbeidet og nestleder i Frp, Per Sandberg, overfor Dagsavisen.

- Partiet er ikke enig med programkomiteen om at formuesskatten står øverst på lista over skatter og avgifter vi skal fjerne, sier han.

Skuffer Høyre

I dag betaler 690.000 nordmenn formuesskatt. Høyre har varslet at de vil fjerne formuesskatten i løpet av de neste fire årene.

- I vårt programforslag står det at vi vil trappe ned og fjerne formuesskatten og arveavgiften. Det er mulig å få til i løpet av fire år, har Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner uttalt til Aftenposten.

Men nå går Frp bort fra løftet om å avskaffe formuesskatten, og skuffer Høyre.

Les også: - De vil gi rike nullskatt

Ombestemte seg

Fremskrittspartiets programkomité formulerte i det opprinnelige partiprogrammet for de neste fire årene at de ville fjerne formuesskatten. Men tilbakemeldingene i partiet viser at grasrota i Frp heller vil prioritere lavere skatt på inntekt, fjerne arveavgiften, og kutte boligbeskatning og drivstoffavgiften. Grasrota er bekymret for at de rikeste skal bli nullskattytere, påpeker Sandberg.

Nå er det slett ikke sikkert om de blåblå vil kutte formuesskatten i neste stortingsperiode dersom Høyre-leder Erna Solberg blir statsminister i 2013.

- Det betyr nok at vi heller vil redusere formuesskatten enn å fjerne den, sier Frps nestleder.

«Dårlig valgkampsak»

I Arbeiderpartiet er de overrasket over Frps U-sving. Marianne Marthinsen (Ap), finanspolitisk talsperson, mener Frp har erkjent at det er en elendig valgkampsak å gi mer penger til de rikeste blant oss.

- Frp har antakelig innsett at dette er en fryktelig dårlig valgkampsak. Det er urettferdig å fjerne formuesskatten. Partiet har innsett at det ikke finnes alternativer, dersom du skal sørge for at de som eier mest fortsatt skal betale skatt.

Hun legger til at hun synes Frps snuoperasjon er «rar og ikke prioriterer næringslivet».

- Dersom de på sikt fortsatt vil fjerne formuesskatten, er jeg veldig bekymret for fordelingsprofilen deres, sier hun.

havard.therkelsen@dagsavisen.no