Innenriks

- Må lære av 22. juli-terror

Kontrollkomiteen på Stortinget er opptatt av å plassere ansvar for terroren, mens kommisjonslederen er mest opptatt av å lære av feilene.

Kommisjonslederen som tirsdag var førstemann ut i Stortingets kontrollhøringer om 22. juli, lot seg ikke lure til å svare ja på spørsmål om regjering og embetsverk i realiteten visste om svakhetene i beredskapen. Hun vil heller ikke gjøre Justisdepartementet hovedansvarlig for alt som gikk galt under politioperasjonen.

– Ansvaret for at politiet ikke var tidligere på Utøya ligger på alle nivåer, sa Gjørv.

Dårlig kommunikasjon

Hun viste til at det ble begått individuelle feil blant de politifolkene som var operative 22. juli, blant annet ved at operasjonelle vedtak ikke ble fulgt og at manglende sambandsdisiplin førte til dårlig kommunikasjon under utrykningen til Utøya. Likevel ligger hovedansvaret i dårlig ledelse og kultur på et overordnet plan og manglende evne til å etterleve egne retningslinjer og vedtak.

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), åpnet høringen med å slå fast at formålet med komiteens arbeid er å finne svar på hva som var årsaken til svikten, hvorfor advarslene ikke ble tatt alvorlig og hvem det var som sviktet i sitt lederansvar.

Vil ha endringsvilje

– Jeg er nå mer utålmodig etter å se tydelige tegn på endringsvilje og konkrete utviklingsplaner for å rette opp den sårbarheten som kommisjonen peker på, enn å etablere en enda tydeligere forståelse av ansvaret for at responsen 22. juli ble som den ble, sa Gjørv i sin innledning.

Hun pekte likevel på kommisjonens funn, som viser at de bakenforliggende problemene knytter seg til ledelse, samhandling og evne til å etterleve og realisere politiske og egne vedtak.

Hun pekte også flere ganger på at bemanningen i det ordinære politiet er dårligst når kriminalitetsbildet er som verst. Dette er nødvendigvis et ressursproblem, og dermed strekker ansvaret seg helt til topps i justissektoren, mener hun.

Ikke hatt oversikt

– Man har vært opptatt i Justisdepartementet av å øke årsverkene i politiet, men man har ikke vært så opptatt av å se hvor disse årsverkene har endt opp. Departementet har ikke hatt den oversikten og detaljoppfølgingen vi etterspør, sa Gjørv.

Hun fortalte at det ofte finnes gode planer, men at planverket ikke fungerer i praksis.

– Planer var ikke mangelen, men heller bruken av disse, sier Gjørv.

Hun trekker også fram at kommisjonen har pekt på utfordringer knyttet til risikoerkjennelse.

– Mange kjenner seg igjen i at man dypest sett tror det ikke hender, selv om det kan foreligge en intellektuelle erkjennelse av at terror kan skje, sier Gjørv.

Det som sviktet

Kommisjonen har også funnet at mye av redningsarbeidet etter 22. juli fungerte bra. Kommisjonslederen sa i høringen at holdninger, kultur og lederskap forklarer skillet mellom det som sviktet og det som ikke sviktet.

Tirsdag er den første av i alt fem høringsdager kontroll- og konstitusjonskomiteen gjennomfører for å plassere ansvar for alt som gikk galt før, under og etter 22. juli-angrepene.

Mer fra Dagsavisen