Innenriks

Skriver om jobben på Facebook

En av fire sykepleiere deler opplysninger fra jobbhverdagen på nettet. Flere mener det er greit å være venn med pasientene sine på Facebook.

24 prosent av sykepleierne skriver om jobben i sosiale medier. Det kommer fram i en spørreundersøkelse tidsskriftet Sykepleien har foretatt blant 300 sykepleiere tidligere i høst. Til tross for at 34 prosent av dem er på Facebook, Twitter eller Instagram i løpet av arbeidsdagen, er det kun halvparten som har drøftet med arbeidsgiver hvordan de skal oppføre seg i sosiale medier. Uvissheten om hva som er greit, skaper etiske dilemmaer knyttet til taushetsplikt, pårørende og pasienter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nettsurfing på nattevakt

Vi er mange som har lagt ut bilder eller postet meninger på Facebook-veggen i et øyeblikk av frustrasjon eller ekstase. Det går som regel greit, men for helsepersonell, som er underlagt taushetsplikten, kan en Facebook-glipp få store konsekvenser.

- Alt som gjelder helse og omsorg av enkeltpersoner innehar sensitive personopplysninger. Det er lett for pasienter å bli gjenkjent i små miljøer når de beskrives eller avbildes. Det er et brudd på taushetsbestemmelsen, og det skal ikke skje, sier Tor Ottersen, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Han forteller om sykepleiere og leger som sitter alene på nattevakt og surfer på institusjonens datamaskin (som i utgangspunktet ikke skal brukes til private formål), der de skriver om jobben og pasienter på Facebook.

- Det har nok hendt at deres beskrivelser blir for detaljerte, sier Ottersen og viser til ansatte som klager over hvor kjedelig de har det og over ubehagelige pasienter som den håpløse gamlefaren som stønner og skriker.

- Det blir noe uetisk over det hele. Du kan lese avisen hvis du har nattevakt. Mitt personlige råd er: Kast Facebook, sier han.

- Har noen mistet jobben etter et Facebook-overtramp?

- Ikke ennå, men brudd på taushetsplikten har straffebestemmelser i lovverket. Slike brudd skal straffes med minimum en skriftlig advarsel.

For å rettlede sykepleiere som er på etisk villspor, har Helsedirektoratet lansert en veileder for helsepersonell på sosiale medier (se faktaboks).

Blokkert på Ullevål

Sykepleierne Ine Henriette Fossum og Elin Skarvang jobber på ortopedisk sengepost på Ullevål sykehus. For dem er ikke Facebook-bruk i arbeidstida noen problemstilling; nettsida er nemlig blokkert over hele sykehuset. Men jentene vedgår at de sjekker Facebook på smarttelefonen.

- Men det går ikke ut over pasientene. Vi gjør det i pauser, betrygger Skarvang.

De kjenner til problemene som kan møte dem i sosiale medier og har snakket om det i personalmøter.

- En kollega fikk en venneforespørsel fra en pasient, men avslo tilbudet. Hun syntes det var veldig ubehagelig da pasienten kom tilbake til sykehuset ved en senere anledning, forteller Fossum.

- Hva svarer dere hvis pasienter vil bli venner på Facebook?

- Jeg hadde avslått tvert. Det er å tråkke over en grense. Det å bli venn tar vekk noe av min profesjonalitet, mener Skarvang.

- Ja, det er etisk upassende for oss, og det blir for privat. Vi har vel egentlig ikke lov heller? lurer Fossum.

De to sykepleierne påstår at de deler lite personlig i sosiale medier.

- Det eneste jeg skriver om jobb, er for eksempel: «Sliten i dag». Aldri noe om pasienter. Ikke på Facebook-meldinger til kolleger en gang, sier Skarvang.

Facebook-konsultasjon

Hvor går skillet mellom privatliv og jobb? En av tre sykepleiere oppgir at de opererer som både privatperson og sykepleier om hverandre i sosiale medier. En av ti mener det er ok å være venner med pasientene sine på Facebook. 38 prosent svarer at det er all right å posere i sykepleieruniform på profilbildet sitt.

Dette reagerer Helsedirektoratet på.

- Det problematiske med sosiale medier er at vi ikke har noen klare grenseoppganger mellom privatlivet og verden. Man tror man har en indre krets, men informasjon spres, og det spres, og det spres, påpeker Ottersen.

- Er det klokeste å holde Facebook kjemisk fri for jobb?

- Det er veldig klokt. Ikke bare for sykepleiere, men for de fleste av oss, svarer han.

- Så det er heller ikke ok å inngå vennskap med pasienter på Facebook?

- Det advarer vi sterkt mot, fordi sammenblandingen av det private og det profesjonelle visker ut en grense. De har møtt vedkommende i en profesjonell rolle hvor de har taushetsbestemmelser. Et vennskap i etterkant på et offentlig område kan lett skli ut. Sykepleierne risikerer i ubetenksomhet å begynne å gi profesjonelle råd via Facebook. Hvordan journalfører man Facebook-utvekslinger for å kunne følge opp hvis pasienten blir dårligere? Klipp og lim?

Nyeste fra Dagsavisen.no: