Innenriks

Stopp forkjølelsen

Det er noe som går, og så renner nesa, halsen klør, og Høst-Norge føles som et riktig trist sted.

Det er så mange som 200 ulike virus som farter rundt og er skyld i at mange av oss føler oss under vinden om dagen.

Det er fortsatt ikke oppdaget noen mirakelkur mot forkjølelse. Men det er mye du kan gjøre for å forhindre og lindre plagene. Det er når været skifter, i overgangen mellom vinter og vår og sommer og høst, at det er høysesong. Aller verst er det i november og desember. Da oppsøker aller flest legevakten med slike plager.

Ved juletider blir også de første tilfellene av årets influensavariant registrert. Folkehelsa vet ikke hvor hardt vi vil rammes i år, men at den kommer, er helt sikkert. Plagene varer i noen dager, mens influensavirus sitter i kroppen i om lag en drøy uke. Influensa kjennetegnes også ved verking i kroppen og feber.

Dråpesmitte

Forkjølelse spres ved dråpesmitte, og fra smitteøyeblikket kan det gå fra et halvt til tre døgn før de første symptomene melder seg. Deretter begynner nesen å renne, man hoster, nyser og får gjerne lett feber.

Det er viktig å være oppmerksom på at en vanlig forkjølelse kan utvikle seg til infeksjoner i for eksempel bihuler, hals, lunger og ører.

Enkle forholdsregler når bakterier og virus svirrer i luften, kombinert med en bevisst innsats for å bygge opp immunsystemet ditt, kan bety at du vinner kampen mot forkjølelsen.

Her er rådene som gjør at du kan slippe unna:

* Styrk immunforsvaret. Stress virker nedbrytende på immunsystemet. En studie fra Carnegie Mellon University i Pittsburgh i USA viser at folk som er under langvarige følelsesmessige påkjenninger, oftere blir forkjølet enn dem som lever mer harmonisk. Langvarige konflikter med partneren dobler for eksempel risikoen for å bli forkjølet. Mosjon aktiviserer kroppens forsvarsceller og styrker dermed immunforsvaret.

* Spis hvitløk, som inneholder stoffer som både er immunstimulerende og bakteriehemmende.

* Spis rikelig med frukt og grønnsaker, spesielt de røde, gule og oransje. De inneholder næringsstoffet betakaroten, som beskytter både luftveiene, der forkjølelsesvirusene holder til, og brisselkjertlene, som produserer bakteriehemmende celler.

* * Ta tran. Flere undersøkelser tyder på at Omega 3-fettsyrer styrker immunsystemet. Dette finnes i blant annet tran og fete fisketyper. I tillegg inneholder tran D-vitamin som også er bra for immunsystemet

* * Gjør ting som får deg til å le. Latter stimulerer hjertet, senker blodtrykket og styrker immunforsvaret

Slik lindrer du forkjølelsen

* * Hvil. Hvis er forkjølet uten høy feber (et symptom på influensa), kan du gå på jobben eller skolen. Men mye søvn og hvile gir kroppen tid til å bli frisk. Et godt råd er derfor å ta det med ro når du har fri.

* * Drikk. Mye væske hjelper når kroppen kjemper mot forkjølelsen. Spesielt når du har feber, gjelder det å holde væskebalansen i kroppen stabil. Å drikke mye (med unntak av melk) hjelper også mot hoste.

* * Spis normalt. Kroppen trenger ekstra energi når den skal kvitte seg med ubehagelige bakterier eller virus. Spis regelmessige måltider selv om matlysten ikke er på topp. Suppe er bra.

* * Rens nesen. Kjemisk nesespray eller nesedråper løser opp snørr og virker avsvellende. Begrens bruken til maks ti dager. Sats heller på saltvannsdråper framfor de kjemiske. Saltvann er ikke skadelig, selv ved lang tids bruk.

* * Spis pastiller. De demper hosten og klarner halsen

* * Gurglevann. Gurgling med varmt vann og saltoppløsning renser halsen

*  * Bruk hvitløk. Hvitløk inneholder stoffer som stimulerer immunforsvaret og virker hemmende på bakterier. Blås i lukten, og spis en rå hvitløksbåt tre ganger daglig. Det lindrer halsen, og et skrelt hvitløksfedd i hvert nesebor løser opp en tett nese like godt som den beste nesespray.

* * Vask hendene. Vær nøye med håndvasken når du er syk. Da unngår du kanskje å smitte andre.

kristin.fredriksen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen