Aldri før har så mange kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass som i år. Og sjelden har de valgt mer fornuftig:
* Flere av studiene som øker mest, fører fram til yrker Norge vil ha bruk for i framtida.
* Både innen realfag, helsefag og lærerutdanning er det planlagt flere studieplasser. Til bachelorutdanningene i ingeniørfag er det sendt ut 14 prosent flere tilbud om studieplass i år enn i fjor.
Klar for juss
Juni Solbrække (19) er en av mange som ikke lar seg avskrekke av tung teori og stor arbeidsmengde.
- Jeg gleder meg veldig, sier hun. Hun er nettopp ferdig på Berg videregående, og er én av mange heldige som har kommet inn på sitt førstevalg: juss ved Universitetet i Oslo.
Hun er en av 79.400 kvalifiserte søkere som har fått tilbud om studieplass i år. Det viser tall som Samordna Opptak (SO) la ut i går. I år er det sendt ut nærmere 4.900 flere tilbud enn i fjor. Det tilsvarer en økning på 6,5 prosent.
Av i alt litt over 115.000 søkere er om lag 93.500 kvalifiserte for opptak til minst ett studium.
- Vi har aldri før gitt tilbud til så mange, sier en fornøyd Ragnhild Setsaas (SV), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, til Dagsavisen.
Hun synes det er veldig flott at Norge har så mange unge som vil skaffe seg høyere utdanning.
- Det blir jo ofte sagt at vi ikke vet hva vi skal leve av i framtida. Men det som er sikkert, er at utdanning betyr stadig mer, sier Setsaas.
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) sier i en pressemelding at hun er fornøyd med at ungdommen søker seg til yrker landet har bruk for.
- I årene framover vil Norge trenge mange nye kompetente realfags- og teknologikandidater. Det er derfor gledelig at disse utdanningene opplever vekst i både søkning og opptak. Det viser at de klarer å velge både med hjernen og med hjertet, sier hun.
Flere flinkiser
Solbrække vurderte både statsvitenskap og samfunnsøkonomi før hun fant ut at juss var studiet hun ville søke.
- Jeg tror det blir ganske annerledes enn videregående. Man kan fokusere på ting man synes er litt mer spennende. Jeg kjenner flere som går på juss, og de elsker det. Jeg var litt bekymret for at det kanskje skulle være et litt ensidig miljø, men det har de fortalt meg at det ikke er, sier hun.
Det rekordhøye søkertallet i vår har presset opp poenggrensen på en rekke studier. Over 180 studier krever over 5 i snitt fra videregående for å komme inn, skriver NTB. Fag som medisin, nanoteknologi og psykologi troner på toppen, men også til fag som nordisk, statsvitenskap og drama og teater kreves det nå over 5,5 i snitt for å komme inn.
Juss er et av de vanskeligere studiene å komme inn på, og krever et snitt på godt over 5 avhengig av om du søker vår- eller høstsemesteret. Men tross knallhard konkurranse om studieplassene, var ikke Solbrække nervøs for ikke å få ønsket sitt oppfylt.
- Jeg var rimelig sikker, skal jeg være ærlig. Jeg har jobbet hardt, sier hun, og forteller at drømmen er en stilling i Utenriksdepartementet.
- Pass på kvaliteten!
Leder i Norsk Studenforening (NSO), Øyvind Berdal, mener økningen i studentmassen ikke er udelt positiv.
- Vi tenker på kvaliteten på studiene. Det er fint at det blir mange nye studenter, men det er ikke noe poeng i seg selv. Det må følge penger med studentene. Så langt er signalene vi har fått fra universiteter og høgskoler at midlene ikke strekker til, sier han.
Han peker også på boligproblematikken:
- Flere studenter gjør at flere vil stå i kø til studentboliger. Vi har for få, og vi må bygge flere, sier han.
Mange på venteliste
Selv om det er blitt opprettet litt over 1.000 nye studieplasser, er det ikke nok til å ta av for mengden søkere. Det skaper rekordlange ventelister på mange studier.
Martin Sigley (19) er én av mange som akkurat ikke fikk plass på opptaket til sykepleierutdanningen ved Diakonhjemmet Høgskole.
- Akkurat nå får jeg bare vente og se. Kanskje tar jeg ett jobbeår til, sier Sigley.
- Men jeg er nummer 14 på lista til Lovisenberg, og står som nummer seks på Kjeller. Så det er fortsatt håp, sier han.
Om lag 14.000 kvalifiserte søkere har ikke fått noe tilbud. Dermed kan mange bli nødt til å søke lykken på restetorget, som åpnes av Samordna Opptak 20. juli. Erfaringsmessig finner mange søkere sitt drømmestudium her.