Innenriks

Nordmenn flommer over av hat mot romfolk

Det er en uke til nasjonen skal stå samlet mot hat og rasisme etter terrorhandlingene 22.juli i fjor. Samtidig flommer nettet over av sinne og hat mot romfolket.

- Dette er folkedrapsretorikk. Vi må kalle en spade for en spade. Det er retorikk som avhumaniserer en hel gruppe mennesker. Det er ikke til å leke med. Spesielt når vi samtidig vet at dette er en gruppe som er uten beskyttelse og rettigheter, sier forskningsleder Claudia Lenz ved den europeiske forskningsinstitusjonen Wergelandssenteret i Oslo.

Hatefullt

«Rom-folket er som små barn. De driter på seg, roter og har null kontroll eller selvinnsikt!» «Farlig nær å si at #romfolk er verre enn #brunsnegle». «Det er ikke så synd på dem, teltene som er avbildet er mye bedre levestandard enn jeg hadde på Hove». «Jeg har de folkene der så oppetter ørene at jeg nesten kaster opp».

At rundt 200 mennesker fra romfolket har slått leir ved Sofienberg kirke har provosert nordmenn over hele landet. Sinnet og hatet har fylt sosiale medier og flere avisers kommentarfelt. Spesielt ille ble det da Nettavisen intervjuet en kvinne i leiren som varslet kollektivt selvmord dersom de ble tvangsflyttet.

Mange ble forbannet og skrev blant annet: «Er det aktiv dødshjelp av meg å reise bort å hjelpe til?» «Gjør det, gjør det, gjennomfør det!». «Jeg kan hjelpe til med knuten!»

Lenz sier hatet mot romfolket må ses i en større kontekst. Komparative undersøkelser viser at det er økende rasisme og antisemittisme i mange europeiske land som følge av den økonomiske krisen.

- En bølge av hatretorikk er nådd Norge. Og når hatet øker og vi får tendenser til voldelig utfall mot minoriteter, da er romfolket den mest sårbare av alle grupper, sier hun.

Ord og handling

Forskerkollega Ana Perona-Fjeldstad ved Wergelandssenteret viser til at Europarådet har fokusert på problematikken de siste to-tre årene, og at de anslår at romfolket dreier seg om rundt 15 millioner mennesker som er blitt diskriminert gjennom historien og som står uten reelle rettigheter i mange land.

- De består av utrolig mange forskjellige grupper med ulikt språk og forskjellige religioner. Mens andre grupper har organisert seg selv og har talspersoner, har romfolket minst lobby og minst beskyttelse, sier hun.

De to forskerne kaller utviklingen i Norge «svært farlig» og etterlyser moderering av nettdebatter og holdningsskapende arbeid.

- Det er ikke automatikk i at du vil drepe et menneske etter å ha kalt det for en rotte. Men avhumanisering av mennesker flytter grenser. Vi vet at ord og handling henger sammen. Det er særlig viktig at et samfunn som Norge, som er stolt av sine demokratiske tradisjoner, har nulltoleranse for slike holdninger. Et sted må grensa gå, sier Lenz.

En annen gruppe som har opplevd å bli diskriminert og forfulgt i Norge, er taterne. Sanger Elias Akselsen regnes for å være en av Norges fremste formidlere av taternes historie og tradisjoner. Også datteren hans, Veronica Akselsen, har blant annet gjennom musikken engasjert seg for sin egen kultur og folk.

- Hjertet mitt gråter for dem. Det er snakk om mennesker. Vi er alle like mye verdt. Selvfølgelig finnes det kriminelle blant romfolket som blant alle andre. Men vi kan ikke la det gå ut over et helt folk, sier hun.

Også hun har også kjent på hvordan det er å være et forfulgt folkeslag. Men hun trodde samfunnet var kommet lenger.

- Folk som sjikanerer dem er mennesker som aldri har opplevd en bratt bakke i hele sitt liv. Vi bør tenke på at mens mange romfolk flykter fra fattigdom og forfølgelse har vi et sted å bo, mat på bordet og penger til å kjøpe is på kiosken på sommeren, sier hun.

Sjokkert byrådsleder

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er blant dem som har gått hardest på banen i debatten om romfolket. Blant annet har han sagt at leiren i Sofienberg-parken må fjernes, og bedt folk slutte å gi penger til tiggerne. Han tror de fleste kan skille mellom diskusjonen om det er lov til å bo i en park og enkeltmenneskenes skjebner, men er sjokkert over grumset på nett.

- At noen romfolk sa de ville ta selvmord var sjokkerende. Men det var mye verre at noen i kommentarfeltene mente de bare burde «sette i gang». Uansett hva man måtte mene om EØS-regelverkets fri flyt av mennesker så er dette snakk om medmennesker og enkeltpersoner. I noen kommentarfelt virket det ikke som det var noen refleksjon rundt det, sier han.

Han mener flere redaksjoner bør kreve debatt under fullt navn, og ha en mer gjennomtenkt holdning til hva de setter på trykk. Men understreker at vi må huske på at det dreier seg om enkeltpersoners holdninger.

- Den nylige undersøkelsen om at nordmenn er blitt mer positive til innvandrere det siste året tyder på at den «stille majoritet» representer et annet syn, sier han.

Ikke lært av 22. Juli

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) fjernet tiggerforbudet i 2004, og mener fremdeles det var riktig. Også han understreker at det må være lov å diskutere forhold som romfolkets sanitærtilbud uten å bli beskyldt for hets. Dørum er imidlertid dypt bekymret over hatet som kommer til syne i deler av befolkningen.

- Det vekker voldsom ettertanke at folk blir gjort til lommetyver uten at noen har dokumentert at de er det. Og at man setter likhetstegn mellom kriminalitet og fattigdom uten dokumentasjon. Noen holdninger skal vi bare ikke ha. Å skrive bort menneskers verd fordi de er annerledes kledd eller å gjøre fattigdom til noe avskyelig, er blant dem, sier han.

At vi nærmer oss 22. juli gjør situasjonen spesielt ille, mener Dørum.

- Vi lovet hverandre at vi skulle debattere ting med åpenhet og respekt. Det har knapt gått et år og vi har glemt alt sammen, sier han.

Også nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, mener mange av kommentarene er både rasistiske og sjikanerende. Og at vi en uke før 22. juli bør reflektere over hva vi har lært.

- Dette er kvalmende. Det er få folk i Europa som har opplevd så mye trakassering og rasisme som romfolket. Jeg vil anbefale de som opptrer så kraftig i debatten å undersøke hvilke fotspor de trår i før de kaster av seg disse tingene på nett, sier han.

Justisdepartementet ønsket ikke å kommentere saken.

Utdragene over er hentet fra debatten som går under Nettavisens sak om at en kvinne varsler kollektivt selvmord dersom romfolkets leir blir tvangsflyttet. I en standardkommentar oppfordrer sjefsredaktør Gunnar Stavrum til debatt, men understreker at man må være «saklig og respektfull». Til Dagsavisen sier han at avisen tidlig innførte Facebook som moderatorsystem slik at de ikke lenger har anonyme kommentarer. Derfor mener han deres debattfelt har vært fri for mye av «grumset». Han sier også at avisen selv følger med på innleggene.

- Samtidig mener jeg at når romfolket selv går ut og krever enten 100.000 kroner per person eller 1 milion kroner for gruppen for å reise hjem, og ledsager det med en trussel med kollektivt sedvmord hvis de hives ut av Sofienberg-parken, da må de forvente at folk som er uenige med dem er kraftige i ordbruken. Jeg tror også vi må ta begge siders ytring med en klype salt, sier Stavrum til Dagsavisen.