Innenriks

Nå åpnes regjeringskvartalet

Først til jul får vi svar på hva som skal rives og hva som skal bestå i Regjeringskvartalet.

22. juli mistet åtte mennesker livet og mange ble skadd da bomben gikk av i regjeringskvartalet. Vinduer ble knust, pulter slengt over ende, og dokumenter fløt utover de hardest rammede 80.000 kvadratmeterne i regjeringsbygningene Høyblokka, R4, S-blokka og Y-blokka. 2.000 ansatte mistet arbeidsplassen sin og har siden jobbet i erstatningslokaler.

I ett år har bygningsarbeidere ryddet seg oppover i etasjene. Nå står alle rom strippet for møbler. Grå betong og rester av baderomsfliser i enorme rom med ekko er alt som er igjen.

Ferdig sommeren 2013

- Vi er ferdige med innvendig sondering i R4 og S-blokka. Snart er vi ferdige med Høyblokka også. Y-blokka er tatt i bruk som midlertidige kontorer, forteller Rigmor Aasrud (Ap), fornyings-, administrasjons- og kirkeminister.

- Det har vært et krevende arbeid, og helt ferdige er vi ikke før sommeren 2013, fortsetter hun.

Innen 6. juli vil regjeringskvartalet bli mer tilgjengelig for folk flest. Gjerdene som til nå har holdt omverdenen ute, vil bli trukket inn. Akersgata åpnes dermed for sykler og fotgjengere, men er fremdeles stengt for biltrafikk.

Avgjør Høyblokkas skjebne

I kjølvannet av terroraksjonen har det blitt diskutert hvorvidt Høyblokka skal rives eller bevares. Det finnes ennå ikke noe endelig svar på hva som skal skje med den 18 etasjer høye bygningen fra 1958 eller de andre bygningene i kvartalet. Hva som skal jevnes med jorden, hva som skal bestå og hva disse bygningene på sikt skal romme, er uklart.

- På grunn av rettssaken har vi ikke åpnet for så mange innspill ennå. Det passet seg ikke. Men i løpet av kort tid blir det klart hvilken konsulentgruppe som skal beregne hva slags arbeid vi står overfor. Vi kan ikke ta stilling til Høyblokka og resten av kvartalets videre skjebne før til jul, sier Aasrud.

Det som imidlertid er klart, er at ingen bygg vil bli rehabilitert før det er avgjort om de skal rives eller bevares. Terrorregnskapet er allerede stort nok.

- Dette har kostet mange hundretalls millioner kroner, sier Aasrud.

Tomrom

I dag ser alle regjeringsbygningene like ut fra innsiden. Helt tomme med heiser som står og klokker som har stoppet på 15.40. Høyblokka er så tom at du kan se rett gjennom den.

- Her ser det ganske ... tomt ut.

Rigmor Aasrud ser ettertenksomt ut over det som pleide å være hennes kontor i S-blokka, der Helse- og omsorgsdepartementet holdt til.

- Jeg merker at jeg er inne i bygningen, det gjør fortsatt ... du merker det i kroppen. Dette var arbeidsplassen min i fire år.

Hun ser seg rundt, leter etter noe identifiserbart i det store, golde rommet.

- Det var omtrent her kontoret mitt lå. Det er ikke noe som minner om at dette var et kontor. Dette er et råbygg nå. Det var fullstendig kaos her etter 22. juli. Skilleveggene hang og slang rundt, masse var knust og ødelagt. Du føler det som har skjedd når du kommer inn og ser ødeleggelsene.

Aasrud forstår ansatte som ikke vil tilbake til de terrorrammede bygningene.

- Når vi bestemmer hva som skal skje med regjeringskvartalet, vil sikkerhet være opplagt viktig, kostnadene vil være avgjørende, men også følelser de ansatte sitter igjen med, må med i avveiningen, sier hun.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen