Innenriks

Avviser krav om dommerforsikring

Høyesterett slår fast at manglende dommerforsikring ikke gir grunnlag for å oppheve flere hundre rettskraftige dommer.

I dag mangler 150 av 564 dommere i Norge dommerforsikring, som er en skriftlig ed fra 1927 som kreves avlagt av alle dommere etter domstolslovens paragraf 60.

Nå har Høyesterett forkastet anken i en sak hvor et selskap først tapte et sivilt søksmål i tingretten, for så å få anken forkastet i lagmannsretten. Selskapet mente sistnevnte kjennelse måtte forkastes på grunn av at en dommer manglet dommerforsikring.

Manglende forsikring innebærer at retten ikke er lovlig sammensatt, noe som igjen er en saksbehandlingsfeil som må føre til opphevelse av kjennelsen, lød argumentasjonen i anken til Høyesterett.

Dersom Høyesterett hadde vært enig i dette, kunne det fått konsekvenser for flere hundre dommer som ville blitt opphevet.

Men landets øverste domstol forkastet enstemmig anken og fastslo at manglende dommerforsikring «under enhver omstendighet ikke kunne være en absolutt opphevelsesgrunn».

«Som dommere utnevnes erfarne og kvalifiserte jurister. De er gjennom utdanning og arbeid vel kjent med og har internalisert de lovfestede plikter og prinsipper som gjelder for dommergjerningen», heter det fra Høyesterett.

Dommerforsikringen bidrar ikke ytterligere til at pliktene overholdes, og vil derfor ikke påvirke dommernes jobb, slår høyesterettsdommerne fast.

Mer fra Dagsavisen