Innenriks

Gir middelalderviten

Oslo Middelalderfestival utvider sitt akademiske program, men byr fortsatt på nervepirrende ridderkamper i helgen.

- Det skal bli mye fest og moro, men i år er vi også veldig stolte av å ha satt opp et bredere akademisk program, med flere gode foredragsholdere, sier Cathrine Kleivdal som sitter i prosjektledelsen for Middelalderfestivalen i Oslo.

Lørdag fylles Middelalderparken i Gamlebyen av riddere, trubadurer og gjøglere i fargesprakende drakter. En stor markedsplass byr på klær fra svunne tider og smykker prikk like gamle funn. Flere band skal sørge for at området fylles med middelaldertoner, og publikum kan få med seg slag, kamper og gjøglerunderholdning.

Med ridderkors

På sine egne Facebook-sider forhørte festivalen seg med publikum om hvorvidt vaktkostymer med tempelridderkors skulle brukes også i år. Etter 22. juli i fjor syntes festivalen det var problematisk å bruke dem uten å rådføre seg med deltakerne. De konkluderte til slutt med at som historisk symbol kunne de ikke forandre det på grunn av Anders Behring Breivik. Akkurat derfor er det kanskje bra at festivalen har lagt vekt på å redegjøre mer for historiske perspektiver gjennom foredrag og samtaler.

- Foredragene har vært populære tidligere år, og vi merker at publikum ønsker seg mer historisk informasjon, sier Kleivdal til Dagsavisen.

Blant dem som kommer, er Kim Hjardar som står bak boken «Vikinger i krig», historiker og forfatter Bjørn Bandlien som nylig kom ut med boken «Eufemia» og Aud Jovall fra Urtegården på Hamar som skal fortelle om planter i middelalderen.

Noe for de minste

Tidligere år har mellom 6.000 og 8.000 mennesker kommet innom festivalen, som regner med å få like godt besøk i år.

- Hvor mange som kommer, er veldig væravhengig. Men denne helgen ser det ut til å bli bra festivalvær. Så varmt at man vil ut, men ikke så varmt at man vil på stranda, sier Kleivdal.

For dem som tar turen, er det mye å ta del i. Gjøglere, ridderturneringer, bueskyting, det gamle brettspillet Hnefatafl og kostymekonkurranse.

- Vi har også prinsesseskole for barna. Her må gjerne både jenter og gutter delta, sier Kleivdal.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen