Innenriks

Sikret grønnere klimaforlik

Høyre, Venstre og KrF har farget regjeringens klimamelding grønnere.

- Vi ser at opposisjonspartiene klarte å samle seg om mer ambisiøse krav enn det regjeringen gikk med på. Vi vil forsterke klimapolitikken ytterligere etter 2013, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

I går ble alle partiene på Stortinget - bortsett fra Fremskrittspartiet - enige om et bredt nytt klimaforlik.

Regjeringen la i slutten av april fram klimameldingen. Nå har de blitt enige med Høyre, Venstre og KrF om en langsiktig klimainnsats for framtidige generasjoner.

Tøffe forhandlinger

Dagsavisen erfarer at forhandlingene har vært svært tøffe. At partienes parlamentariske ledere måtte overta forhandlingsansvaret taler for det. Etter et drøyt døgn med forhandlinger mellom seks av toppene i Stortinget, kom partiene til enighet.

Høyre, Venstre og KrF har etter det Dagsavisen erfarer lagt fram langt mer ambisiøse krav i forhandlingene enn det regjeringen kunne gå med på.

- En relativt bra klimamelding har nå blitt betydelig bedre, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Fart på togutbygging

Regjeringspartiene ga etter for krav fra de borgerlige partiene om større forpliktelser til kollektivtransport enn de først var villige til. Det skal både være snakk om formuleringer om utbygging av intercitytriangelet på jernbanen, men også om mer penger til den såkalte belønningsordningen for kollektivtrafikk.

- Det er grunn til å heise flaggene i Lillehammer, Skien og Halden, sier Hareide om at togstrekningen (kalt InterCity-trianglet) nå trolig blir bygget raskere.

SV fikk hjelp

- En god klimamelding har blitt enda bedre, sier partileder Audun Lysbakken (SV).

Han sammenligner torsdagens klimaforlik med barnehageforliket, der alle partiene på Stortinget ble enige.

Et forlik med opposisjonen bidrar til en mer offensiv klimamelding enn den regjeringen har fått til på egen hånd. Det er bra for klimaet, men spørsmålet er hvor bra det er for SV. Det vil tydelig vise at SV har liten påvirkning på Arbeiderpartiet.

- Er dette en mer offensiv klimamelding enn den regjering først la fram, Audun Lysbakken?

- Det er bred tilslutning til en klimamelding som SV har hatt stor innflytelse på, mye som er viktig for oss vil bli gjennomført over tid. Denne prosessen har fått til enkelte forbedringer. Opposisjonen har både hatt miljøforslag vi er mot og noen vi er for, sier Lysbakken.

- Denne prosessen viser at SV ikke bare får en grønnere politikk med Høyre, men faktisk også med Frp, enn det de klarer med Arbeiderpartiet, sier Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup.

Mer fra Dagsavisen