Innenriks

Laksen biter mens meteorologene streiker

- Dessverre, meteorologene er i streik og kan ikke svare på spørsmål om været. Men varslene på yr.no blir automatisk oppdatert minst fire ganger daglig.

Det er den vennlige, men klare beskjeden Meteorologisk institutt på Blindern formidler gjennom NTB.

Men på yr.no fins det mer enn stoff om været. Fra i dag er laksesesongen i gang i de fleste elvene i Norge. Yr.no gir deg lakseværet, er den glade egenreklamen.

Men i hvilket vær biter laksen best? Nær sagt i sol og regn - og mest i starten av sesongen. Før den har vendt seg til flua. Det er da noe å glede seg over, i disse streiketider.

Nærvarsel

På yr.no er det automatiske varselet for de nærmeste dagene litt fallende temperaturer fra i går, men ganske bra ved inngangen til helgen i de største byene, og det indikerer jo litt for det øvrige omland: Stigende temperatur og mer synlig sol på grafikken, som altså blir automatisk oppdatert.

* Oslo i dag: 11 grader og delvis skyet, sol og 13 grader i morgen.

* Bergen: 10 grader og lettskyet i dag, lettskyet og 11 grader i morgen.

* Stavanger: sol og 11 grader i dag, sol og 12 grader i morgen.

* Trondheim i dag: 6 grader og delvis skyet, delvis skyet og 9 grader i morgen.

* Tromsø: Delvis skyet begge dager, men 8 grader fredag blir til 7 dagen etter.

- Det blir ikke gjort manuelle korrigeringer av varslene eller laget tekstvarsler mens statsmeteorologene er i streik. Alle andre tjenester fungerer som normalt, og alle varsler du finner på yr.no er gyldige, beroliger de streikende statsmeteorologenes nettside.

Profeti: Fin sommer

Der kan du også i mellomtida fortsatt fordype deg i varsel for hav og kyst, UV-varsel med grafisk visning for Skandinavia og skogbrannfare med varsel for rundt 100 steder over hele landet.

Det blir også lagt ut varsel om uvanlig stor vannføring og flomfare, værvarsel for fjelloverganger og oversikt over spredning av pollen.

Og ønsker du mer vågale varsler for sommeren enn statsmeteorologene drister seg til: lokale værprofeter tror på en variert og fin sommer med sol og regn stort sett over hele landet, i nord litt lenger fram i tid enn i sør. Ganske diplomatisk, med andre ord.

Men først starter altså laksesesongen. Og den kan du følge på friluftsliv-siden UT.no, som sammen med NRK besøker lakseelva Gaula i Sør-Trøndelag 24 timer sammenhengende fra sesongstart. Der er varslet for 1. juni overskyet, 5 grader, opphold. Ideelt for laksefiske, altså. (NTB)