Innenriks

Livsfarlige hobbyelektrikere

Nesten hver sjette nordmann har fiklet med el-anlegget på egen hånd. Det kan være fali’ det!

En ny landsomfattende undersøkelse fra Ipsos MMI viser at 15 prosent har gjennomført forandringer på det elektriske anlegget i boligen sin uten bistand fra fagpersoner.

El-sjekk

- Det er svært begrenset hva du selv kan gjøre på det elektriske anlegget i boligen. Derfor er det viktig å være klar over hva som er lov. Er du i tvil, bør du aldri sette i gang med elektrisk arbeid, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring, som står bak undersøkelsen.

15 prosent har heller aldri hatt en el-sjekk av boligen - det vil si at en elektriker eller fagmann ser til at alt elektrisk fungerer og er i forskriftsmessig stand.

- Nordmenn er verdensmestre i oppussing, men altfor mange har for liten respekt for at enkelte oppgaver er de pliktig til å sette ut til fagfolk, sier Mollestad.

- Dette dreier seg ofte om elektrisk arbeid, men det finnes også mange hobbyrørleggere og hobbysnekkere der ute. Du bør være spesielt på vakt når du kjøper ny bolig. Sjekk at papirene er i orden. Hvis tidligere eier eller megler ikke kan legge fram bevis for at fagfolk er benyttet, kan det være et tegn på at det er utført arbeid som ikke er i forskriftsmessig stand.

Branner

Brann er den alvorligste konsekvensen av feil på el-anlegget og medfører som oftest fare for tap av liv, store tap av økonomiske verdier, tap av gjenstander og bilder med stor affeksjonsverdi.

- Rundt halvparten av brannene vi får melding om, skyldes det elektriske anlegget. Når så mange som 15 prosent sier at de gjør endringer uten faglig bistand, er det grunn til å tro at det er en sammenheng. Mitt klare råd er å alltid benytte fagfolk til utbedring av elektrisk anlegg, sier Mollestad.

Forsikringsutbetaling

Skulle uhellet være ute, og det blir avdekket at det er utført ulovlig elektrisk arbeid, risikerer du blant annet en kraftig avkorting i forsikringspremien.

Mer alvorlig er selvsagt faren man setter seg selv og andre i.

I tillegg til brannfaren, kan det oppstå jordingsfeil, som igjen kan føre til helsefarlig spenning på vannrør og kraner i bygningen, samt økonomisk tap ved at strøm går til jord.

- Branner blir alltid etterforsket av politiet. Du risikerer derfor også en reaksjon fra myndighetene. Som oftest i form av et forelegg. Alvorligheten i det som er gjort, og konsekvensene det får, vil være bestemmende for graden av reaksjon, sier Mollestad.

Nelfo, som er en bransje- og arbeidsgiverorganisasjon for mer enn 1.350 bedrifter som arbeider med installasjon innenfor elektrofagene i Norge, har laget en egen veiledning for dem som vil gjøre endringer på el-anlegget. Den finner du på organisasjonens hjemmesider: Nelfo.no.

Mer fra Dagsavisen