Innenriks

Jakten på godt inneklima

Fukt og mugg kan fort ødelegge hjemmehyggen. Og selv om alt ser idyllisk ut på overflaten, kan problemene skjule seg fra kjeller til loft.

- Det blir nesten som detektivarbeid når jeg kommer inn i et hjem og skal kartlegge mugg- og fuktproblemer. Ofte må man kombinere flere metoder, en av dem er faktisk å snuse seg fram, sier fagsjef for muggsopp og inneklimaproblemer i Mycoteam, Johan Mattsson, og holder undersiden av en dørmatte i en bygårdskjeller opp mot nesa.

- Mugg og bakterier trives godt der det er fuktig, og det kan det fort bli under en slik matte. Lukter matta karakteristisk av jord og kjeller, er det et dårlig tegn, sier han og leter seg videre innover rommet.

Bak trappeløpet finner han en plankebit som har gitt muggen gode vekstforhold der den har ligget i en tett og klam krok. Og på murveggen er det tydelige saltutslag, et tegn på fuktvandring i muren.

- Nesten alle kjellere er fuktige, men det trenger ikke nødvendigvis bli et problem for inneklimaet. Problemet kommer hvis fuktigheten stenges inne bak vegger eller gjenstander og gir grobunn for muggvekst, påpeker han.

Glemmer hjemmelufta

Mycoteam er et av mange firmaer som tilbyr konsulenthjelp til dem som sliter med dårlig inneklima, fukt, muggsopp, skadedyr og lignende, både i offentlige bygg og private hjem. Mattsson mener de fleste tenker for lite på sistnevnte.

- De fleste er opptatt av at det skal være godt inneklima på skolen, i barnehagen og på arbeidsplassen, men tenker mindre på hva de puster inn i sitt eget hjem. De som tar kontakt med oss, har stort sett enten fått helseplager som luftveisirritasjoner eller unormal tretthet, eller har synlige fukt- og muggskader i boligen, sier han.

Seniorrådgiver Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund mener folk flest har for lite kunnskap om mugg- og fuktproblemer.

- Ofte er det bare små grep som trengs for å forbedre forholdene. Det kan være så enkelt at det er blitt muggvekst bak et maleri fordi det henger inntil en kald yttervegg, slik at det dannes kondens på baksiden, forteller han.

Allergiforbundet gir råd og tips på sine hjemmesider og gir også råd om inneklima på telefon en gang i uka.

- Vi er opptatt av å ikke skremme folk, men heller gi kunnskap om hva de selv kan gjøre.

Skjulte skader

Muggsporer finnes naturlig i lufta ute, og mugg kan finne grobunn på så godt som alle bygningsmaterialer dersom fuktigheten er tilstrekkelig høy. Optimale forhold er ved en temperatur på rundt 20 grader og en relativ luftfuktighet på over 95 prosent.

- Hvis luftfuktigheten i et rom er høy under ellers normale omstendigheter, er det ofte et tegn på at noe er galt, sier Mattsson.

Det finnes instrumenter som kan måle fuktigheten i rommet generelt og i veggen.

- Skadene kan ofte være skjult bak vegger eller andre ting, og disse skadene er ofte de verste. Både fordi de kan ha fått utvikle seg over lang tid og fordi de krever mye å utbedre, påpeker han.

Kjelleren er som nevnt et problemområde som fort kan påvirke inneklimaet også i resten av boligen.

- En klassiker er at folk slutter å oppbevare ting i kjelleren fordi gjenstandene blir råtne og mugne. De tenker ikke på at den samme lufta som er i kjelleren, kan sive opp i første etasje via rør og utettheter, sier Mattsson.

Også soverommet er verdt en ekstra sjekk.

- På soverommet har man det gjerne kjølig, og lav temperatur gir høy luftfuktighet. I tillegg er det ofte dårlig utlufting. Ikke sett senga eller andre møbler helt inntil en yttervegg. Da blir forholdene bak fort svært kalde og fuktige, råder han. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen