Innenriks

Varsler flere store demonstrasjoner

Regimekritikerne vil ikke slå seg til ro med at Vladimir Putin på nytt er blitt valgt til landets president. I dag går det mot nye masse­protester i Moskva.

MOSKVA (Dagsavisen): Snøfnuggene faller mykt og stille over Moskvas gater og de mange tusen politifolkene som fyller dem opp. I flere dager har de mobilisert og forberedt seg på presidentvalget og de varslede stordemonstrasjonene for og mot valgets klart ventede vinner, Vladimir Putin.

Valgdagsmålingen i går kveld viste en suveren seier til Putin med om lag 60 prosent oppslutning. Dermed slipper han en andre valgrunde. I går kveld kom Putin og nåværende president Dmitrij Medvedev ut på Manezjnaja-plassen like ved Kreml og takket folket for støtten, til full jubel og gedigen feiring.Ifølge politiet hadde 110.000 mennesker møtt opp.

Kommunistenes presidentkandidat Gennadij Ziuganov ble som ventet nummer to for fjerde gang, med om lag 18 prosent oppslutning. Mens de andre tre kandidatene Sergej Mironov, Vladimir Zjirinovskij og Mikhail Prokhorov alle lå godt under ti prosent.

De endelige valgresultatene blir først klare i dag.

Tusener av støttespillere

Da seierstallene kom, hadde tusener av Putins tilhengere allerede samlet seg i sentrum av byen for å feire at Putin blir president for tredje gang. De fleste er menn, og de veiver med russiske flagg, men ville ikke svare konkret på hvem de representerer. «For Russland», «patriotisme» eller «meg selv» var svarene.

Men det var på forhånd varslet at supporterne skulle demonstrere i går kveld. Forskjellige regimevennlige grupper skal ha planlagt hele 26 arrangementer for totalt 20.000 mennesker, skriver avisen Moscow Times.

Oppfordrer til protest

I dag er det ventet at regimets motstandere skal ta til gatene. Opposisjonsleder Alexey Navalny oppfordret i går folk til å demonstrere hvor som helst og ikke bare på Pushkin-plassen, der myndighetene har gitt dem tillatelse og satt en øvre grense på 10.000 mennesker. Kommer det flere, må gruppa forberede seg på bøter.

- Alle bør ta til gatene hvor enn de vil. Vi har rett til å samles, og det er en borgers plikt å gå ut og si ifra at vi ikke er fornøyde med det som har skjedd, sier Navalny.

Begge sider har sagt at de ønsker at protestene skal fortsette på fredelig vis, slik som etter Dumavalget i desember. Men det blir samtidig fort klart når man snakker med folk her i Moskva at mange er veldig usikre på det som skjer og frykter en voldelig utvikling.

Advarer mot kaos

Folkeprotestene i Russland startet etter anklager om omfattende juks til fordel for Putins parti, Forent Russland, i Duma-valget 4. desember. Siden har demonstrantenes krav blitt stadig mer omfattende, og de krever nå langt på vei Putins avgang og en total reform av hele det politiske systemet.

Opposisjonsleder Navalny har gjentatte ganger sagt at «en dag vil vi gå ut i gatene og bli der til vi blir hørt», til russiske medier.

Kameraovervåkning

I valglokale 153, en skole sentralt i Moskva, er Lev Dorf en av mange titusener observatører i hele Russland. Siden valglokalet åpnet tidlig på morgenen har han talt velgere. En av de første som kom innom, var selveste Mikhail Gorbatsjov.

Vinklet rett mot kameraet på veggen der hele verden kan følge med over internett henger registreringsskjemaet der stemmene skal telles opp når lokalet stenger om en halvtimes tid. To kameraer i alle de 96.000 valglokalene over hele landet er et av tiltakene myndighetene har gjennomført for å komme kritikken om valgfusk etter Duma-valget i møte.

Velger Jelena Larionova er glad hun fikk stemme nå. I Duma-valget i desember hadde noen allerede stemt i hennes navn da hun kom til valglokalet.

- Hele prosessen virker ryddigere og bedre nå. Det var også mye sterkere propaganda før det forrige valget, sier hun til Dagsavisen.

Observatør Lev Dorf, som representerer presidentkandidat og mangemilliardær Mikhail Prokhorov, mener ting har gått riktig for seg i hans valglokale.

- Det har ikke vært noen klager så langt, sier han.

Fusk igjen

Men både i Moskva og nasjonalt i Russland har anklagene om juks strømmet inn.

- Dette er ikke valg, det er en skam. De spytter oss i ansiktet igjen. I morgen går vi ut i gatene, skrev opposisjonsleder Sergei Udaltsov på Twitter etter at valglokalene var stengt i går kveld.

Kritikerne mener personer skal ha blitt busset rundt fra lokale til lokale og stemt flere ganger. Den uavhengige velgerorganisasjonen Golos sier den har registrert minst 2.283 brudd over hele landet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mikhail Gorbatsjov er blant dem som er svært kritiske. Han sa i går til det russiske nyhetsbyrået Interfax at han er sterkt i tvil om resultatet av presidentvalget gir et riktig uttrykk for stemningen blant velgerne. Den russiske valgordningen må endres, krever fredsprisvinneren som var Sovjetunionens siste president.

Putins talsperson Stanislav Govorukhin mener derimot at valget var det «reneste i russisk historie».

Russisk vår

Statsviter Valerij Khomjakov ved den uavhengige organisasjonen Nasjonalt strategiråd tror ikke protestene roer seg med det første.

- Når folket våkner på morgenen 5. mars, vil de ikke tro på resultatet, de vil føle seg sviktet en gang til, og det vil komme nye protester i mars, april, mai, juni, sier han i et møte med norske journalister i Moskva.

Han frykter en utvikling mot revolusjon.

- Putin og regimet går ikke i dialog. Men revolusjoner er farlige måter å løse problemer på, det er ingen som vil ha det.

iselin.moller@dagsavisen.no

Reportasjene fra Russland er laget med 
utgangspunkt i en kursreise arrangert 
av Institutt for journalistikk (IJ).

Mer fra Dagsavisen