Innenriks

Må legge alle 
kort på bordet

De rødgrønne støtter opp om kontrollhøringen av Audun Lysbakken i Stortinget, og håper den påtroppende SV-lederen kommer styrket ut av den.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) fikk ingen drahjelp fra sine egne da Stortinget i går bestemte seg for å gjennomføre en kontrollhøring etter den omstridte pengestøtten til Jenteforsvaret. Beslutningen var enstemmig.

Regjeringspartienes talspersoner i saken gjør det klart overfor Dagsavisen at dette blant annet handler om å ivareta Stortingets kontrollfunksjon.

- Selv om vi er i posisjon skal vi være veldig aktpågivende med tanke på at Stortinget har et ansvar som kontrollorgan overfor regjering og forvaltning, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens andre nestleder Martin Kolberg (Ap).

Å gjøre unntak for Lysbakken kommer derfor ikke på tale. Snarere tvert om.

- Vi kan ikke ta partipolitiske hensyn når vi skal utøve Stortingets kontrollfunksjon, slik det er bestemt i Grunnloven. Vi kan ikke ta en taktisk vurdering og si at vi ikke går med på dette fordi det er for plagsomt, sier Kolberg.

SVs partifelle i komiteen, Hallgeir Langeland, sier det slik:

- Det er ikke min jobb som medlem av komiteen å slå ring om en kommende partileder, men å sørge for at en statsråd får lagt fram sin sak på en ryddig måte.

Nye e-poster

Det handler ikke bare om kontrollfunksjonen, men også om innholdet i saken. Kolberg viser til at de i første fase av saken mente Lysbakken hadde «svart på det som det var nødvendig å svare på».

- Da det kom flere mailer som ikke var med i første fase, mener vi det er grunn til å gå inn i saken for å være helt sikker på at alt kommer skikkelig på bordet, slik at det ikke er tvil om sakens realiteter. Derfor er det fornuftig å ha en åpen høring, sier Kolberg.

Komiteens første nestleder Per Olaf Lundteigen (Sp) viser til at Lysbakken har beklaget det som har skjedd.

- Han brukte et så sterkt uttrykk som man kan bruke uten å gå av, jeg synes det derfor er naturlig og riktig at det blir høring i saken, slik at han kan forklare seg, sier Lundteigen til Dagsavisen.

«Styrkes gjennom strid»

Kritikken har vært massiv etter at organisasjonen Jenteforsvaret, som har bakgrunn fra SVs ungdomsorganisasjon, mottok 154.000 kroner i støtte fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Tildelingen skjedde uten at pengene var lyst ut.

Foreløpig er det uklart hvor lenge saken vil gå i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Det ble ikke lagt noen tidsplan i går, og det er ikke bestemt hvor bred høringen skal være. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) sier komiteen er innstilt på å behandle saken så fort som mulig.

- Men vi er avhengige av å få de opplysningene vi har bedt om fra departementet først, sier han.

Martin Kolberg viser til at komiteen har bedt om en gjennomgang av bevilgningene og at Lysbakken selv må få tid til å gå gjennom saken. Det står dessuten andre store høringer for tur.

- Det er ikke sånn at man i Stortinget eller fra opposisjonen vil drive en slags filibustertaktikk for å hale ut dette for at det skal plage SV, Lysbakken og regjeringen lengst mulig. Det tror jeg overhodet ikke, sier Kolberg.

Det åpenbare håpet fra regjeringspartienes rekker er at høringen tross alt skal bidra til at Lysbakken kommer sterkere ut av stormen. Kolberg sier det er eksempler på at statsråder kommer styrket ut av kontrollhøringer, og viser til Knut Storberget (Ap).

innenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen