Innenriks

Mener vi har nok foreldreperm nå

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken

I dag gir Lysbakken ut boken «Frihet-likhet-farskap» om sine erfaringer som far, stefar og likestillingspolitiker. I boka skriver han blant annet om hvordan han og Heikki Holmås i 2004 startet en kamp for menns rett til å være hjemme med barna.

Nå kjemper Lysbakken og Holmås mot hverandre om å bli SVs neste leder etter Kristin Halvorsen. Den som vinner får en formidabel jobb med å gjenreise partiet. Ved årets kommunevalg fikk SV bare 4,1 prosent av stemmene.

Nok permisjon nå

Likestillingsministeren mener at nettopp likestilling kan være et tema som Sv kan vinne velgere på.

– Ja, dette er noe som både unge menn og unge kvinner er opptatt av. Jeg vil at pappaperm skal være en av hovedsakene i valgkampen om to år! Det er fordi jeg frykter at de borgerlige skal rive dette ned dersom de kommer til makten i 2013, sier Lysbakken.

Men flere permisjonsuker er ikke noen prioritet nå.

– Nå er foreldrepermisjonen snart god nok. Da skal vi satse på andre ting enn flere uker. Vi må ikke gjøre fraværet fra jobb så langt at småbarnsforeldre blir nedprioritert på arbeidsmarkedet, sier Lysbakken.

Han peker i stedet på tre konkrete tiltak han ønsker å jobbe med i tida framover:

Flere fedre må få rett til fedrekvote.

* Bedre betingelser for foreldre som i dag mottar engangsstønad.

* Flere barnehageopptak. Målet er å fjerne kontantstøtte også for ettåringer, men da trenger særlig byene langt flere barnehageplasser.

Gift med kritikeren

I boka skriver Lysbakken at han og Heikki Holmås gjennom krasse debattinnlegg og nettstedet pappaperm.no ville starte et «mannsopprør mot en lov som stempler menn som annenrangs omsorgspersoner».

Ett av kravene var å dele permisjonen i tre. Forslaget var radikalt, og «en forunderlig allianse av ammehjelp, høyrefolk, feminister og mannssjåvinister rettet kanonene vår vei», skriver Lysbakken i boken.

Også daværende Klassekampen-spaltist Siv Mjaaland ga noen spark til det hun kalte «kjekke, kvikke SV-gutter»: «Beklager, gutteklubben grei. Kom ikke her og tro at et par glisende ulver i fåreklær lurer ihuga, skeptiske feminister. Dyrk inn melkekjertlene før dere forlanger permisjonen min, OK?».

I dag er Mjaaland og Lysbakken gift, og venter nå sitt andre barn.

Vil ha lang perm

– Det feministiske tvisynet er naturlig. Det var jo kvinnene som sloss fram at de skulle ha rettigheter når de fikk barn. Etter hvert meldte mennene seg på. Det hadde hun det artig med i den teksten. Men jeg tror de fleste feminister har kommet til at dette er bra, smiler Lysbakken.

Han forsikrer om at kona aldri har vært imot fedrekvoten, og han har sterk støtte hjemmefra for å ta ut mye permisjon. Det skal han også gjøre til neste år – SV-leder eller ikke. Det nye barnet ventes i januar – bare en måned eller to før ledervalget i SV.

– Dette var da veldig dårlig timing?

– Hehe, ja det var det. Men jeg vil trolig ta ut like mye permisjon som sist, altså 16 uker. Ingen har en så viktig jobb at de ikke kan være hjemme med barna sine, heller ikke en SV-leder, sier Lysbakken.

Han er åpen på at det vil være ting jeg ikke kan delta på dersom han blir SV-leder.

– Slik blir det om man velger en småbarnsfar. Men SV er Norges eneste feministiske parti, så dette kan SV takle, smiler Lysbakken.

– Men kan du gjenreise SV fra en tilværelse i pappaperm?

– Det kan jeg. Jeg skal jo ikke bare være hjemme.

Vil jobbe med Heikki

Nå, sju år etter at Holmås og Lysbakken startet sin mannskamp, er sistnevnte likestillingsminister og forslagene de kjempet for har blitt norsk politikk.

– Dere har kjempet sammen, men vil du og Heikki fortsatt være der for hverandre når en av dere blir SV-leder?

– Ja, det er jeg helt sikker på!

– Kanskje som den andres nestleder?

– Det må partiet bestemme, men ingen av oss kommer til å tusle vekk, sier Lysbakken.