Innenriks

«Nå ligger dere jævla tynt an»

Skjellsord, spytting og trusler. I timene etter terrorangrepet ble personer med utenlandsk bakgrunn trakassert av

Fredag ettermiddag var «alle» overbevist om at muslimske ekstremister sto bak. I løpet av kvelden ble det klart at en 32 år gammel hvit og lyshåret nordmann står bak både bomben i Oslo sentrum og massakren på Utøya. Men i mellomtida ble en rekke mennesker utsatt for grov trakassering fra naboer, medpassasjerer og forbipasserende som hadde behov for å kanalisere sinnet og hatet mot bestemte grupper: Muslimer og andre med utenlandsk bakgrunn.

Trusler og trakassering

«Nå ligger dere jævla tynt an. Jeg hater dere jævla negre.» Denne beskjeden fikk en mann med somalisk bakgrunn kort tid etter at det smalt i Oslo sentrum. På Facebook og Twitter kryr det av meldinger om spytting, skjellsord og annen vilkårlig hets av mennesker som ikke har rotnorsk utseende: «En pakistaner går gjennom Sofienbergparken. Folk på hjørnepuben presterer å gi ham en Hitler-hilsen og rope skjellsord», skriver en twitterbruker.

Angst var den første følelsen som gikk gjennom kroppen til Khan Laal (54) da hele moskébygningen begynte å riste. Så kom sorgen da han tenkte på dødsofrene.

– Jeg håpet i det lengste at det ikke var et terrorangrep. Det er helt ufattelig at noe slikt kan skje på norsk jord. Våre tanker går til dem som har mistet livet og til foreldrene som har mistet barna sine. Det er som en vond drøm, sier Laal til Dagsavisen

Han er styremedlem i moskeen Islamic Cultural Centre (ICC) som ligger på Grønland i Oslo. Da Laal fikk summet seg, begynte han å frykte at storsamfunnet ville peke på muslimer som skyldige eller medsammensvorne. Det tok ikke lang tid før han fikk rett i sine antakelser. Like etter eksplosjonen tikket det inn en e-post til moskeen fra en ukjent person. «Hvis muslimer står bak, må dere finne dere et annet sted å bo». Et utsagn som Laal mildt sagt mener er urettferdig.

– Vi er jo selv urolige og også vi har barn som er redde for terror etter det som nå har skjedd. Både vi og barna våre har sittet foran TVen dag og natt, sier Laal.

Mange ble plaget

Generalsekretær Rizwan Ahmed (41) i ICC har fått henvendelser fra flere medlemmer som forteller om ubehagelige episoder like etter terrorangrepet i Oslo sentrum.

– En som var på restaurant i Oslo sentrum fikk beskjed om at «dette ser ikke bra ut for dere», sier Ahmed.

Laal var selv vitne til at en muslimsk ekspeditør fikk et underlig spørsmål fra sin hvite, norske kollega.

– Han sa: «tør du å gå ut i dag?»

– Den muslimske ekspeditøren svarte: «hvorfor skal jeg være redd? Dette er landet mitt».

En ung mann i moskeen forteller at en venn av ham ble jaget ut av T-banen fredag ettermiddag.

– Vennen min gikk i en hvit kjortel. En av de andre passasjerene skrek at han skulle pelle seg ut. Vennen min forsøkte å si at han var fredelig, men det hjalp ikke. Så kom det enda en passasjer som skremte vennen min til å gå av T-banen.

Terrorstemplet av nabo

Flere av dem som ruslet rundt på Grønland lørdag opplevde ubehageligheter i kjølvannet av fredagens terroranslag. Khizra Chaudhry (18) var på jobb på Narvesen på Vestli da terroren rammet Oslo.

– Jeg tenkte at vi muslimer kommer til å få skylda med en gang. Jeg tenkte også at det kom til å bli et helvete for oss hvis det faktisk skulle vise seg å være muslimer som sto bak. At folk ville komme til å stemple alle muslimer som terrorister, sier Chaudhry.

Kort tid etter eksplosjonen dukket en kunde opp ved kassa. Kunden er også Chaudhrys nabo.

– Han så rart på meg og sa: «Er det du som har bombet i byen?». Så gikk han bare. Jeg ble såret og sint, og visste ikke hva jeg skulle si, sier Chaudhry som er født i Pakistan og har bodd de siste ni årene i Norge. Hun er norsk statsborger.

– Jeg ble ikke glad for at det var en nordmann som sto bak, men jeg er lettet over at det ikke var muslimer, sier Chaudhry som forteller at terroraksjonene har gjort henne svært skremt.

– Jeg trodde vi levde i et trygt land. Jeg kunne aldri trodd at noe slikt kunne skje her.

Fryktet for sønnens framtid

Ibrahim Noor (46) satt på bussen i Trondheimsveien på vei hjem fra jobb da han hørte et kjempesmell. Han tenkte med en gang at det måtte være et terroranslag. Mange tanker gikk gjennom hodet hans på en gang.

– Jeg fryktet at mange folk var døde. Så ble jeg redd for at muslimske terrorister sto bak, og begynte å tenke på framtida til oss muslimer i Norge.

Noor ble ikke plaget i timene etter terroranslaget. Men han kjente et enormt ubehag i hele kroppen. Han så ned, var redd for at folk skulle peke på ham, og gi ham foraktfulle blikk, fordi de fleste regnet med at muslimer var skyldige.

Noor fryktet særlig for framtida til sønnen på elleve år. At han ville bli straffet og utstøtt av storsamfunnet dersom muslimer sto bak. Noor brukte store deler av fredagen til å trøste sønnen som var veldig urolig etter å ha fått med seg bombeeksplosjonen i sentrum.

– Han var så redd. Han spurte meg om det kommer til å skje igjen. Jeg prøvde å forklare ham at det finnes gode mennesker, og det finnes dårlige mennesker, sier Noor.

Rizwan Ahmed i Islamic Cultural Centre sier han har forståelse for at noen nordmenn reagerte med å sjikanere tilfeldige personer med utenlandsk bakgrunn.

– De var for raske til å dømme, men da må ikke vi gjøre det samme. Jeg har forståelse for at folk kan reagere slik i en så alvorlig og stresset situasjon, sier Ahmed.

Den vilkårlige sjikanen opphørte da politiet sa at hvite Anders Behring Breivik sto bak begge terroraksjonene.

Et vesentlig spørsmål som melder seg er hva konsekvensene hadde blitt dersom de skyldige var radikale muslimer. Personene som ble trakassert på fredag ville ha vært like uskyldige, men alle ville neppe vurdert det på samme måte.

Khan Laal mener det er viktig at det norske samfunnet nå jobber for å unngå splittelse, og for å dyrke fellesskapet i kampen mot terror, uansett hvilken bakgrunn terroristene måtte ha.

– Vi er en enhet, et fellesskap. Nå må vi stå sammen, sier Laal.

Mer fra Dagsavisen