Innenriks

Utpeker våpen som Norges nye olje

Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) mener våpenindustrien kan redde Norge når oljen tar slutt.

Da statssekretæren på vegne av regjeringen besøkte våpenprodusenten Vinghøg AS på Nøtterøy, ble han umåtelig imponert.

– Vestfold bør være stolte av denne bedriften som i dag er en internasjonal aktør. Det er en bedrift som styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen tar slutt, sa Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til Tønsbergs Blad.

Ingebrigtsen er spesielt imponert over hvordan bedriften har fått så mange leveranser til det amerikanske forsvaret.

– Det er vanskeligere enn å komme til månen, sa statssekretæren med klar henvisning til Jens Stoltenbergs månelandingstale om CO2-fangst og miljøsatsing.

Nytt sort gull

Selv om Norge er umåtelig rikt, forblir spørsmålet om hva vi skal leve av når oljen tar slutt ubesvart. Dette er første gang regjeringen uttrykker at vi skal satse på våpeneksport.

Ikke alle liker Forsvarsdepartementets uttalelse om våpenindustrien som Norges nye sorte gull.

Forslaget gjør journalist og filmskaper Erling Borgen rasende. Borgen har dokumentert Vinghøg i filmen «Et lite stykke Norge» om hvordan norske selskaper tjener på internasjonale konflikter.

– Jeg synes det er fullstendig usmakelig og avskyelig at en representant for den rødgrønne regjeringen i fullt alvor får seg til å si at vi skal leve av død, krig og lidelse i framtida, sier Borgen til Dagsavisen.

Den tidligere NRK-journalisten, som nå er professoren ved Høgskolen i Lillehammer, er svært kritisk til veksten i norsk våpenindustri.

– Mens sivilbefolkningen i Irak og Afghanistan har tapt, så har den norske våpenindustrien skodd seg på disse krigene og på USAs kamp mot terror. Norge er en av verdens aller største våpenprodusenter i forhold til folketallet, sier han.

Tjener på krig

I og med at den norske stat eier de største våpenbedriftene i Norge – Nammo og Kongsberg Gruppen – mener Borgen fredsnasjonen Norge fungerer som krigsprofittør. Borgen mener det er særlig spesielt at Roger Ingebrigtsen skryter av Vinghøg. som er eid av den tyske våpenbedriften Rheinmetall.

– Rheinmetall er tidligere beryktet for å ha laget klasebomber. De leverer ubemannede dronefly sammen med et israelsk våpenselskap som brukes i Afghanistan. Hvis dette er det Norge skal leve av etter at oljen tar slutt, så er det ikke i mitt navn, sier samfunnsdebattanten.

– Hvilke signaler sender uttalelsene til statssekretæren?

– En statssekretær kan prisen på alt, uten å ha noen form for verdier. Jeg kan ikke skjønne at SV kan sitte rolig og akseptere dette, sier Borgen.

Milliardindustri

Vinghøg står blant annet bak det fjernstyrte våpenet Protector RWS, som senere er videreutviklet av Kongsberg Gruppen.

Våpenet er fjernstyrt og kan monteres på taket til et militært kjøretøy. Inni kjøretøyet kan operatøren avfyre våpenet med kontrollstikke og en skjerm, som gir omtrent samme oversikt som med periskop i en ubåt. Protector RWS er solgt til 16 land og er markedsleder for denne typen fjernstyrte våpenstasjoner.

Norsk våpenindustri omstatte i 2010 for over ti milliarder kroner og utgjør 120 bedrifter. Krigen i Afghanistan og Irak har vært god butikk for våpenprodusentene, også i Norge, viser salgstallene.

Eksporten av militærutstyr ble doblet fra 2005 til rekordåret 2008, hvor Norge var verdens fjerde største våpeneksportør, ifølge FNs database for utenrikshandel. I 2010 var Norges våpeneksport på 2,6 milliarder kroner, og vi ligger nå på sjette plass i verden, ifølge en rapport om norsk våpeneksport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bekymret for utviklingen

Leder Markus Nilsen i Changemaker synes lite om å satse på våpenproduksjon når oljen tar slutt.

– Det blir for dumt å erstatte ett utviklingsproblem med et annet, sier han til Dagsavisen.

Changemaker mener en ytterligere militarisering av økonomien blir feil. De håper norsk våpeneksport fases ut og foreslår å bruke teknologien til nedrustning og sivile formål. Changemaker-lederen synes det er en oppsiktsvekkende prestasjon av statssekretæren å slå hull på myten både om Norge som klima- og fredsnasjon med ett utspill.

– Er det virkelig det han ønsker? undrer Nilsen.

Roger Ingebrigtsen hadde ikke anledning til å kommentere denne saken i Dagsavisen i går.