Innenriks

Gratis barnehage gir flinke jenter

En hel karakter bedre i tre fag. Minoritetsjenter som fikk gratis barnehage, har mye

For første gang er effekten av gratis kjernetid i barnehagen målt hos barn med innvandrerbakgrunn. Resultatene er slående: Det er store forskjeller i karakterene hos jentene som har fått gratistid i barnehagen og hos dem som ikke har fått det.

Ikke nok med det: Gratis kjernetid lukker nesten hele karaktergapet mellom jentene med og uten innvandrerbakgrunn.

Bedre karakterer

I 1998 begynte to bydeler i Oslo, Grünerløkka og Gamle Oslo, å tilby fem år gamle barn fire timer gratistid i barnehagen hver dag. Målet var å bedre norskferdighetene til barn med foreldre født i utlandet. Forskerne har nå målt effekten av dette ved å se på karakterene barna fikk da de gikk ut av 10. klasse.

– Effekten er stor for jentene, fastslår forsker Kjetil Telle ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

Han har utført studien sammen med doktorgradsstudent Nina Drange ved Universitetet i Stavanger.

* I to til tre avgangsfag lå disse jentene i snitt en hel karakter over jentene med innvandrerbakgrunn i Oslo som ikke ble tilbudt gratis kjernetid.

* Det betyr at karakterene på vitnemålet i snitt var en kvart karakter bedre hos jentene som hadde fått gratis barnehage enn hos dem som ikke fikk det.

* Så mye som 80 prosent av karaktergapet mellom jentene med og uten innvandrerbakgrunn ble tettet.

Nådde målet

Karakterhoppet var omtrent like stort i språkfag som i matte, naturfag og andre fag, ifølge Telle.

– Intensjonen med pilotprosjektet i Oslo var å bedre språkkunnskapene, og det klarte man. Jentene får bedre karakterer i språkfag enn jenter som ikke har hatt tilbud om gratis kjernetid, sier han.

Men for guttene med innvandrerbakgrunn fant forskerne ingen forskjell. Forskerne vet ikke hvorfor.

– Vi vet ikke om det er effekten av å gå i barnehage som er større for jentene eller om pilotprosjektet fikk flere jenter til å starte i barnehagen, sier Telle.

Venter på regjeringen

Bydel Gamle Oslo har nå begynt å gi gratis kjernetid til alle treåringer i både de private og de kommunale barnehagene. Kerstin Berglund, avdelingssjef for barn og unge i bydelen, tar godt imot resultatene fra undersøkelsen.

– Dette viser virkelig, som vi har ment, at barna som går i barnehage, greier seg bedre. Dette viser bare hvor viktig det er å få alle barn inn i barnehage, sier Berglund.

Nå er hun spent på om regjeringen viderefører statstilskuddet, slik at barna kan få gratistid helt fra de er tre til fem år gamle.

– Dette er et tiltak for å hjelpe til med språkutviklingen. Gratis kjernetid er et virkemiddel som virker for dem som ikke bruker barnehage på grunn av økonomi. Men det kan også være andre årsaker til at noen ikke benytter seg av barnehage. Det vil alltid være noen som ikke ønsker det, og det må vi bare respektere, sier hun.

Mer fra Dagsavisen