Innenriks

Delte ut sprøyter

Hjelperne protesterte i går mot at politiet jager dem når de deler ut rent brukerutstyr til rusavhengige i Oslo sentrum.

Politiet godtar ikke lenger at frivillige deler ut sprøyter, sårvask og vann på Plata utenfor Oslo S. Nå blir hjelperne jagd bort, skrev Dagsavisen 9. august.

I går protesterte brukere og hjelpere mot politiets nye holdning. De mener det er helt nødvendig å dele ut utstyret der de narkomane er – nemlig på Plata.

– Jaget i 27 år

Leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk smyger en håndfull pakninger ned i neven på en sliten mann. De veksler noen ord.

Marie Kjos fra Sykepleie på hjul står med hendene i lomma. Hun vil ikke dele ut utstyr mens presse og politikere er til stede.

– Vi vil ikke krangle med politiet, vi skal samarbeide, forklarer hun.

Men det er ingen tvil om at de får hjulpet færre nå som de må reise rundt og lete etter dem som trenger hjelp, fastslår Kjos.

– Vi får ikke gjort den jobben vi skal. Vi hører om rusmisbrukere som må ta runden og høre hvem som har minst farlige sykdommer og kan låne ut utstyret sitt. Folk vasker kanylen sin og bruker den om igjen, sier hun.

En mann kommer bort for å prate. Han presenterer seg som Frode. Etter å ha vært i rusmiljøet i 27 år, er han uendelig lei av å bli jaget fra sted til sted. Nå er det hjelperne hans som blir jaget.

Frode mener det er på Plata hjelperne må stå.

– Det er her vi er. Dette er det eneste stedet vi får lov til å være, sier han.

Selv pleier han å få røykepapir av Sykepleie på hjul.

– Det har ganske mye å si.

– Aksepterer jaging

Politisjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon sa i Dagsavisens oppslag i august at hjelperne heller kan stå i mindre utsatte områder enn utenfor Oslo S. Utdelingen der fører til «altfor store ansamlinger av folk som dytter i seg narkotika», mente Stølen.

– Faktisk er de med på å utføre en straffbar handling, og det er dobbeltmoralsk, sa politisjefen om hjelperne.

Leder Britta Hjertaas i Fransiskushjelpen, som står bak Sykepleie på hjul, reagerer på politiets nye linje.

– Det er spesielt at et samfunn aksepterer at våre sykeste medmennesker skal jages rundt. Mange i miljøet er slitne og oppgitte. De er resignerte over at de alltid blir jaget, og da blir det enda lenger fram til punktet der de kan komme seg ut av dette, sier Hjertaas.

Liv Jessen, leder for Prosentret i Oslo, mener dette er nok et eksempel på at samfunnet reagerer i helt gal retning overfor rusavhengige.

– Det blir mer og mer restriktive tiltak. At de ikke skal få lov til å dele ut sprøyter i dette området gjør meg oppgitt, sier Jessen.

– Skrikende behov

Også den sentrale oslopolitikeren Trond Jensrud (Ap) troppet i går opp for å vise sin harme over politiets nye linje.

– Dette er gal ende å begynne i. Vi må først se på hvordan hjelpen skal gis. Siden den første Plata-aksjonen i 2004 har Oslo kommune gjort altfor lite for å bedre tilbudet, sier Jensrud.

Stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg (Ap) mener politiet og byrådet i Oslo nå gir et signal om at folk skal slutte å bry seg.

– I stedet for å rette skytset mot frivillige som har gjort en innsats, må byrådet rette speilet mot seg selv og se hvordan det har trådt feil. Dette er skivebom, sier Forsberg.

De to politikerne og Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk er enige om at det er for få tilbud der rusavhengige kan få hjelp og utstyr.

– Det er et skrikende behov for sprøyter. Vi ser tenåringer som spør nedsotede uteliggere om ei sprøyte, og så tar de fram utstyr som ikke ligger i pose og gir til dem. Det er smitteutstyr. Utstyret til brukerne kan ikke være vanskelig tilgjengelig, det må være der brukerne er, sier Knutsen.

Byrådet må opprette alternativer for de rusavhengige, krever han.

Politiet, Rusmiddeletaten og Fransiskushjelpen har vært i ett møte for å diskutere situasjonen og skal møtes igjen i høst.

Mer fra Dagsavisen