Innenriks

Ble trakassert av Mohammad

Lenge før Mohyeldeen Mohammad sto fram på Universitetsplassen, ble den muslimske studentlederen Bushra Ishaq trakassert av ham på nettet. I det norsk-muslimske miljøet har man lenge vært skremt av Mohammads ekstremisme.

– Jeg vet at Mohyeldeen Mohammad ved flere anledninger har angrepet meg på Facebook for å ikke være en god nok muslim fordi jeg ikke bruker hijab. Derfor syns han heller ikke jeg var den rette til å lede en muslimsk organisasjon. Det har vært veldig ubehagelig. Vi er flere som lenge har vært skremt over det Mohammad står for, sier Bushra Ishaq, leder for Muslimsk studentsamfunn.

– Hat og sjikane

Ishaq har vært leder for studentsamfunnet siden 2009. Hun ble rikskjent under fjorårets hijabdebatt. Hun forteller til Dagsavisen at det er mange i det norsk-muslimske miljøet som en god stund har vært oppmerksom på den 24-årige Mohyeldeen Mohammad på nettet, der han har operert under skjult identitet. Det er særlig hans kontroversielle uttalelser om 11. september og homofile som har vakt oppmerksomhet, samt hans trusler mot to Dagbladet-journalister. Selv er Bushra Ishaq også spesielt opprørt over at han har uttalt at han støtter steining av homofile:

– For meg som norsk muslim er det viktig å ta entydig og helt klar avstand fra dødsstraff eller noen former for straff mot homofile. Vi kan ikke leve i et samfunn med sjikane og hat mot homofile, sier Ishaq til Dagsavisen.

PST følger med

Da Politiets Sikkerhetstjeneste i går briefet pressen om nye trusselvurderinger, bekreftet PST-sjef Janne Kristiansen at noen av de involverte i demonstrasjonen mot Dagbladet forrige uke holdes øye med. Tidligere terrortiltalte Arfan Bhatti var en av arrangørene. Men norsk-irakeren Mohyeldeen Mohammad får heller ikke bevege seg helt i mørke. Til NTB sier PST:

– Dette er personer som er i vårt kjerneområde. Jeg kan nok bekrefte at de ikke var ukjente for oss, sier Kristiansen.

Etter det Dagsavisen forstår, har PST i lang tid også kjent til at Mohammad har oppført seg truende på nettet overfor norske muslimer.

Skader muslimer

– Mohammads ekstreme, truende holdninger ser ut til å omfatte alle, også muslimer, i tillegg til samfunnet generelt. Vi er flere som en god stund har følt oss veldig skremt over måten han uttaler seg på, han har en ekstrem linje. Det han gjør skader den vanlige muslimen i Norge nå. Jeg håper folk skjønner at han ikke er representativ for oss som er vokst opp her i landet, sier Ishaq som tror Mohammads bakgrunn fra Irak er noe av forklaringen på hans ekstreme holdninger.

– For oss som er vokst opp i Norge er dødsstraff helt utenkelig, sier Ishaq som ironisk nok oppholder seg i New York akkurat nå nettopp for å være med på å dempe spenningene mellom Vesten og den muslimske verden. Det er det amerikanske utenriksdepartementet som har invitert henne til New York sammen med mange andre unge muslimske ledere fra Europa.

– Sjokkert

– Jeg var nettopp på Ground Zero, og ble veldig grepet over å se det stedet der så mange menneskeliv gikk tapt 11. september. Jeg var veldig sjokkert over Mohammads advarsel om et nytt 11. september i Norge, og jeg syns faktisk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ta ytringer av det kaliberet på alvor, se hva slags grobunn det har. Hvis jeg mottar en slik trussel, blir jeg selvsagt bekymret for meg og mine, og vil undersøke det. Det samme vil jeg skal skje når noen ytrer seg mot landet mitt, Norge, sier Ishaq.

Mohyeldeen Mohammad har de siste dagene latt sin advokat John Christian Elden uttale seg på hans vegne. Elden skriver i en SMS til Dagsavisen at han kun forholder seg til den juridiske delen av Mohammads sak, og ikke hans meninger eller ytringer.

Mer fra Dagsavisen