Innenriks

Jakt på skogens skjulte skatter

Under de tette granbargreiene, gjemt under blåbærlyngen eller like ved stien – overalt popper de opp.

– Ofte føler vi oss som gullgravere, sier leder Johs Kolltveit i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, Neslekremla.

Årets sopphøst blir et eldorado for Kolltveit og andre soppgale. Kombinasjonen mye nedbør og høye temperaturer i august har gjort skogen til perfekt grobunn for kantareller, piggsopp og steinsopp.

– Soppjakt er veldig spennende. De fleste som har gjort dette noen år har sine favorittsteder, men ofte finner man sopp på helt nye steder og den kan også komme på nytt og på nytt på det samme stedet i løpet av sesongen, sier Kolltveit.

Giftig sopp

Men også de farlige soppene giftslørsopp og hvit fluesopp liker seg ekstra godt i år. Derfor arrangerer soppforeningen Neslekremla, i samarbeid med Mattilsynet, soppkontroller hver søndag fram til og med 11. oktober.

– Regel nummer en er å aldri spise noe du ikke er hundre prosent sikker på. De siste årene ser det ut til at det har blitt mer giftslørsopp i skogen, sier Kolltveit.

Interessen for soppskattejakt har også økt, forteller Kolltveit. Dermed er det også blitt flere som ikke er så godt kjent med hvilke sopptyper som er trygge og hvilke en bør holde seg langt unna.

– Det er flere og flere som møter opp på kontrollene våre og som deltar på soppturene vi arrangerer. Rekorden er 72 personer på en sopptur. Noen er veldig flinke og kan mye. Andre er totalt ferske og plukker med seg alt de ser. Hvert eneste år plukker vi giftig sopp ut av kurvene til folk, sier Kolltveit.

Mange turer

Soppkontrollene arrangeres hver søndag på fem forskjellige steder i Oslo-området fra klokka 15 til 17 hele soppsesongen. Stedene er: Sandbakken ved kafeen, Rustadssaga ved bommen, Sognsvann ved T-banen, Asker ved kulturhuset og Bærums værk. Det arrangeres også 22 soppturer i løpet av soppsesongen.

– Det er mye å lære på disse turene både for ferskingene og de som har plukket en del før. Spesielt for innvandrere som er ukjente med norsk soppflora kan det være nyttig. Sopp som er trygge i andre land kan ligne på giftig norsk sopp, sier Kolltveit.

I helgen arrangeres det turer til Hovedøya lørdag og Dikemark i Asker søndag. Soppens dag er søndag 6. september.

Mer fra Dagsavisen