Innenriks

– Det er trist

Høyre-kjempen Kåre Willoch synes det er trist at folk som blir vellykkede i Norge

Milliardær Stein Erik Hagen varslet torsdag kveld at han planlegger å flytte med hele sin formue til Sveits. I går ble det imidlertid klart at formuen reiser alene, mens Hagen skal pendle mellom Larvik og Zürich. Det spekuleres nå i om Hagen er ute etter å utnytte Skatteavtalen mellom Norge og Sveits for å unngå formuesskatt og arveavgift. Hagen beskriver selv flyttingen som en protest mot den rødgrønne regjeringen og den norske formuesskatten.

Stikker fra regninga

Tidligere Høyre-leder og statsminister Kåre Willoch har ikke mye til overs for at rike nordmenn flytter formuen sin til utlandet.

– Jeg synes det er trist at folk som blir vellykkede i Norge ikke vil betale skatt til det norske samfunnet. En må være oppmerksom på hvilket samfunn som har gjort en til den man er, og hva man skylder dette samfunnet, sier Willoch.

Han er selv utdannet sosialøkonom, og mener finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen har et godt poeng når hun påpeker at skattebetalernes penger nylig har reddet finansnæringen ut av den økonomiske krisen.

– Vi har stått på hodet for å motvirke effektene av finanskrisen. Stein Erik Hagen stikker av fra regningen ved å flytte til Sveits. Han har også nytt godt av redningspakkene, sier Halvorsen til Dagbladet.

Hagen begrunner utflyttingen med at det ikke går an å leve med den norske formuesskatten, og at han har et anstrengt forhold til de rødgrønne.

– Tenk deg et land hvor du går ut etter en gruppe mennesker, som da skal legges for hat og skal tas. Hva galt har man gjort, spør Hagen.

Må finne seg i «snikksnakk»

Han sier også at han føler seg som en «persona non grata» i Norge, mens han i Sveits blir tatt imot med åpne armer. Kåre Willoch mener at de rødgrønne har skjønt betydningen av rike mennesker, og at milliardærene fint kan tåle regjeringspartienes snakk om å «flå de rike».

– Den slags retorikk fra venstresiden må milliardærene avskrive som snikksnakk. Hvis det er begrunnelsen, kan Hagen trygt flytte tilbake til Norge, mener Willoch.

Dårlig valgkampstrategi

Hagens motstand mot formuesskatten forstår han bedre.

– Jeg må gi Hagen rett i at formuesskatten ikke er brukbar. Den er rett og slett skrullete utformet. Selv om man skulle mene at det er grunnlag for mer skatt på formue, så må jeg si at formuesskatten har særdeles merkelige virkninger. Den rammer så kolossalt ulikt. Dette gjelder ikke bare Hagen, men også pensjonister med penger i banken, som jeg selvsagt engasjerer meg for, humrer Willoch, før han presiserer at dette var en sak han engasjerte seg i lenge før han selv ble pensjonert.

Hagens flytteplaner ble offentliggjort bare sju uker før valget 14. september. Willoch er likevel ikke sikker på om dette er ment som et valgkamputspill fra Hagens side. Hagen har tidligere gitt støtte både til Høyre og Frp, men Willoch tror ikke dette framstøtet vil tjene Høyre.

– Jeg tror ikke dette er noe verdifullt innspill i en valgkamp, sier Willoch.

Nyeste fra Dagsavisen.no: