Innenriks

Hijab blir tillatt til norske politiuniformer

Politidirektoratet sier ja til bruk av hijab til den norske politiuniformen.

Innen 2020 er det anslått at så mange som 491.000 ikke-vestlige innvandrere kommer til å bo i Norge, ifølge Politidirektoratet. I 2008 har man regnet ut at det fantes 298.000 ikke-vestlige innvandrere i landet. Innenfor disse gruppene finnes det er stort antall kvinner som bærer religiøse hodeplagg.

Politidirektør Ingelin Killengreen begrunner sin positive innstilling til bruk av hijab blant annet med ønsket om å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag uavhengig av livssyn og etnisitet, melder Aftenbladet.no.

- Politidirektoratet er ut fra en samlet vurdering av de hensyn som er nevnt foran, positivt til at det gis anledning til å benytte religiøst hodeplagg til politiuniformen. Vi mener at hensynet til å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag, uavhengig av livssyn og etnisitet, må komme foran et strengt krav til en nøytral politiuniform, sier politidirektør Ingelin Killengreen i en pressemelding fra politidirektoratet.

23-åring sendte brev

Hijabsaken ble aktualisert da 23-årige Keltoum Hasnaoui Missoum fra Sandnes skrev et brev til politidirektoratet der hun spurte om det var tillatt å bruke hijab under utdanningen og senere til uniformen. 23-åringen ville søke seg inn på Politihøgskolen.

Se video her: Justisdepartementet sier også ja til hijab

Justisdepartementet varsler at de tar innstillingen fra Politidirektoratet til følge.

«Etter å ha mottatt Politidirektoratets vurdering, er det besluttet at Politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen. Endringen vil bli gjennomført i nær kontakt med Politidirektoratet og berørte departementer.», skriver kommunikasjonsdirektør Gunnar Johansen i Justisdepartementet i en e-post til Stavanger Aftenblad.

Av brevet fra politidirektoratet til justisdepartementet går det fram at direktoratet har hentet inn informasjon hos andre offentlige etater og utenlandsk politi før det bestemte seg. Det henvises blant annet til at både Tollvesenet og Forsvaret tillater religiøse hodeplagg til sin uniform. Det viser også til at både svensk og britisk politi tillater hijab.

Ønsker å vise sympati

Samtidig som Politidirektoratet sier at hijab vil bli tillatt, heter det i brevet at «Det har vært et hevdvunnet prinsipp at politiuniformen skal være livssynsnøytral i sin utforming slik at den ikke kan tas til inntekt for sympati eller antipati med enkelte grupperinger, etnisitet eller religiøse retninger.»

«Ved å nekte disse gruppene å bruke sine hodeplagg som en del av uniformen «vil man i realiteten ha forhindret at nettopp disse grupperingene kan gjøre tjeneste i politiet» heter det.

Rasistiske holdninger

Tidligere har Keltoum Missoum fra Sandnes opplevd å bli sjikanert etter at hun har tatt opp spørsmålet om å bruke hijab til politiuniformen.

- Til å begynne med ble jeg redd og lei meg. Jeg ble beskrevet som et monster og en terrorist, og jeg opplevde at nære venner snudde ryggen til meg, forteller Keltoum til Aftenbladet.

Også Politiets Fellesforbund er fortsatt motstandere av hijab til politiuniformen og er overrasket og skuffet over konklusjonen til justisdepartementet og Politidirektoratet. Ifølge leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund har flere muslimske medlemmer henvendt seg til Forbundet.

– Vi har fått tilbakemelding fra muslimer i politiet som er enige med oss og som har understreket hvor viktig det er med et enhetlig politi, sier Johannessen.

Politidirektoratet er uenige.

«Det er neppe avgjørende for understrekning av politiets nøytralitet at man ikke kan vise sin forskjellighet gjennom et religiøst hodeplagg, men bare gjennom mangfold basert på andre og ikke uniformsrelaterte aspekter», skriver politidirektoratet.

Mer fra Dagsavisen