Innenriks

Uønsket over alt

Øystein Djupedal er uønsket i regjeringen, og uønsket i Aust-Agder.

Utnevnelsen av Øystein Djupedal (SV) som ny fylkesmann i Aust-Agder har satt sinnene i kok på et ellers sindig Sørland.

– For folk i Aust-Agder oppleves dette som en ekstrem grad av arroganse, dette kunne aldri skjedd noe annet sted i landet. Frustrasjonen er ikke så mye mot Djupedal selv, som mot hele prosessen, men sinnet vil også ramme Djupedal, sier redaktør i Fædrelandsvennen Hans-Christian Vadseth til Dagsavisen.

Trønder i sør

Stortingsrepresentant Øystein Djupedal tapte kampen om stillingen som fylkesmann i Nord-Trøndelag mot partikollega Inge Ryan. Sist fredag ble han bedt av nok en partikollega – fornyingsminister Heidi Grande Røys – om å søke på den samme stillingen i Aust-Agder, et fylke han ikke har noen tilknytning til.

Sist søndag svarte han ja, og mandag denne uken sendte han søknaden, én måned for sent. I går ble han utnevnt i statsråd til fylkesmann i Aust-Agder.

Den uryddige ansettelsesprosessen har skapt harnisk i sør, og en rekke lokalpolitikere og stortingsrepresentanter fra Aust-Agder er rasende.

Ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen (Ap), er sint og oppgitt.

– Jeg synes ansettelsesprosessen har vært helt håpløs. Det er et overtramp mot Aust-Agders befolkning hvis fylkets viktigste stilling blir gitt til en som ikke fikk samme jobb i Nord-Trøndelag, sier en frustrert Torill Rolstad Larsen (Ap) til Agderposten.

Uhemmet glede

Øystein Djupedal forstår at folk på Sørlandet er overrasket over utnevnelsen.

– Jeg forstår at folk kan være skeptiske til en trønder på Sørlandet. Jeg ville nok vært overrasket selv, hvis jeg bodde der. Men jeg lover å jobbe hardt for Aust-Agder og jeg gleder meg uhemmet, sier Djupedal til Dagsavisen.

Djupedal forteller at det ikke hadde falt han inn å søke på jobben i Aust-Agder før han ble spurt, men at han tok oppfordringen fra fornyingsminister Heidi Grande Røys som et sterkt signal på at jobben var hans.

– Statsråden understreket at hun ba meg om å søke på grunn av mine kvalifikasjoner, og ingenting annet. Det er jo nesten en disfavør at jeg er SV-er. Men så langt jeg forstår, er ikke denne typen prosesser uvanlig, sier Djupedal til Dagsavisen.

Han medgir at han har liten tilknytning til fylket han skal flytte til neste høst.

– Kameraderi

Den sittende fylkesmannen Svein Åril er godt likt, og betegnes som svært godt kvalifisert. Det bekrefter departementsråd i fornyings- og administrasjonsdepartementet Karin Moe Røisland overfor Dagsavisen.

– Det var ikke mangel på kvalifiserte søkere til stillingen. Men Djupedal var bedre kvalifisert enn de andre, sier Røisland.

Hun sier det var embetsverket som anbefalte statsråd Heidi Grande Røys (SV) å be Djupedal om å se til Sørlandet.

Hodejeger Steinar A. Hopland synes det lukter nepotisme og kameraderi lang vei.

– Det er en uting at det nesten utelukkende er politikere på tampen av sin karriere som får disse jobbene, sier Hopland til Dagsavisen.

Han er svært skeptisk til rekrutteringen av toppledere i offentlig sektor.

– Det rekrutteres fra et veldig lite nettverk. Da er det større risiko for feilutnevnelser, advarer Hopland.

Av de fire fylkesmennene som ble utnevnt i går, sitter tre nå på Stortinget.

Til tross for motstand i Agder, planlegger Øystein Djupedal en tur til Arendal på nyåret.

– Da håper jeg han finner veien, sier redaktør i Fædrelandsvennen Hans-Christian Vadseth, og ler.

– Han får en fryktelig dårlig start. Men heldigvis for Djupedal, er sørlendinger stort sett vennlige, sier Vadseth.

Mer fra Dagsavisen