Innenriks

Halvorsen: – Smålig opposisjon

– Alt er gjort formelt korrekt hele veien, sier Kristin Halvorsen.

– Alle vet at Øystein Djupedal har lang erfaring, er kunnskapsrik og viser et sterkt engasjement. Som tidligere finanspolitiker blir han en kraft som Aust-Agder vil få veldig god bruk for i disse krisetider, sier Halvorsen til NTB.

Hun avviser all kritikk mot ansettelsesprosessen.

– Alt er gjort formelt korrekt hele veien. Det bekrefter Fornyings- og administrasjonsdepartementet som har håndtert saken, sier finansministeren.

Hun skjønner at noen på lokalt hold i fylket er overrasket og kanskje trenger litt tid til å venne seg til tanken.

– Men det er smålig av opposisjonen å komme med påstander om kameraderi og partiutnevnelse, sier SV-lederen.

Ble oppfordret

Djupedal ble bedt om å søke stillingen i Aust-Agder én måned etter fristens utløp. Da var det klart at partikollega Inge Ryan ville få jobben i Nord-Trøndelag. Djupedal selv kommer fra Sør-Trøndelag.

Ifølge fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) åpner Statens personalhåndbok for at søkere kan melde etter fristens utløp.

Frp-formann Siv Jensen sier utnevnelsen av Djupedal kan bli en sak for kontrollkomiteen på Stortinget. Hun mener ansettelsen er politisk motivert og det blir veldig mye SV i denne saken.

– Dette er en partiutnevnelse. Det er åpenbart at regjeringen har brukt fylkesmannsembetet for å unngå en intern konflikt i regjeringspartiene, sier hun.

Også Høyres Per-Kristian Foss finner grunn til å kritisere ansettelsen.

– Dette oser av partipolitisk kameraderi, sier Foss til NTB. Han tror likevel ikke saken vil få noe etterspill i Stortinget.

– Kontrollkomiteen kan vanskelig overprøve politisk dumskap, sier han.

Lokale reaksjoner

I Aust-Agder er reaksjonene kraftige på at Øystein Djupedal blir statens nye sendemann i fylket. De fleste hadde forventet at konstituert fylkesmann Svein Åril ville bli foretrukket, etter 15 år som nestleder ved kontoret.

Selv er Åril en smule oppgitt over å bli forbigått av Djupedal på målstreken, men konstaterer at det er «en trang vei opp» når politikere melder seg på.

– Det kom litt brått. Jeg fikk først beskjed onsdag om at det var blitt bevegelse på søkerlisten. Da jeg meldte min interesse, var det jo fordi jeg ønsket jobben og fordi jeg følte meg kvalifisert. Sånn sett er jeg skuffet, men det er til å holde ut, sier Åril til NTB.

Han har vært assisterende fylkesmann siden 1992 og konstituert siden 1. januar i år. Nå regner han med at han vil sitte ut 2009 før Djupedal tar over.

Ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen (Ap), er sint og oppgitt.

– Det er et overtramp mot Aust-Agders befolkning når fylkets viktigste stilling blir gitt til en som ikke fikk samme jobb i Nord-Trøndelag, sier hun til Agderposten.

I likhet med den lokale stortingsrepresentanten Freddy de Ruiter (Ap) har hun klaget til statsministeren over det hun mener er en uakseptabel avgjørelse og en håpløs ansettelsesprosess.

Mer fra Dagsavisen