Innenriks

Jødisk leder forsvarer Jespersen

– Humor skal forløse og strekke grenser. Jespersens tirade beskriver fordommer mot jøder på en treffende måte, mener forstanderen i Det Mosaiske Trossamfund.

Se også: Mener Sender tar feil Se også: Mener Sender tar feil

– Humor skal forløse og strekke grenser. Jespersens tirade i denne uken beskriver fordommer mot jøder i det norske samfunnet på en treffende måte. De holdningene er bekymringsfulle, men det blir feil å ta pianisten.

Det sier Anne Sender, forstander i Det Mosaiske Trossamfund. Hun vil ikke anklage Jespersen for antisemittisme, selv om han i denne ukas torsdagsklubb harselerte med staten Israel og hevdet at jødene drepte Jesus – og blandet, jøde, israeler, nordmann, religion og politikk i samme saus.

– Når Jespersen sier på TV at han ikke er antisemitt, og faktisk ber om unnskyldning for sin replikk fra forrige uke, tror jeg på ham.

På grensen

Forstander Sender skjønner at de som har opplevd Holocaust reagerer på Jespersens utspill i forrige ukes program av «Torsdagsklubben», om å minnes de milliarder lopper og lus som døde i tyske gasskamre kun fordi de satt på jødiske kropper.

Jespersen har blitt anmeldt for uttalelsen.

Denne uken, derimot, mener altså Sender at Jespersen setter ord på tanker som rører seg ute i samfunnet.

– Jeg tror de aller fleste gjenkjenner dette som harselas med fordommer, og han sparker jo i alle retninger – ikke bare mot oss. Problemet er selvsagt de som ikke skjønner at dette er satire. Jeg har hørt fra foreldre at deres barn har blitt mobbet på skolen etter Jespersen utspill, som «jæ... jøde» og lignende. Der har han et ansvar han bør tenke over.

Dette handler ikke om ytringsfrihet, men om hva slags kommunikasjonsform og samfunn vi vil ha.

– Og Jespersen beveger seg i grenseland. Det er noen enkeltuttalelser også i hans siste monolog som vi som samfunn kanskje må se på.

Norge ikke antisemittisk

Generelt mener Sender at bildet av Norge som antisemittisk er feil. Hun reagerer på at et akademisk miljø i Israel kalte Norge Europas mest antisemittiske land under et seminar i Jerusalem nylig.

Seminaret, som ble omtalt i Dagsavisen, var basert på boka «Bak humanismens ansikt» av Manfred Gerstenfeld.

– Jeg stiller meg ikke bak seminaret. Forfatteren av boka var på besøk i Norge for å samle inn informasjon. Han snakket ikke med den jødiske forsamlingen i verken Trondheim eller Oslo, og han snakket ikke med Holocaustsenteret. Han brukte kilder i Norge som har en agenda som jeg tar sterkt avstand fra, sier Sender.

Hun snakker da om Senter mot antisemittisme og Erez Uriely, som har bidratt med et kapittel i boka.

– Kildene som er brukt gir feil farge og feil bilde.

Skader jødenes sak

– Det er sant at det snakkes mye om boikott av Israel i Norge, og at det forekommer karikaturer, skjeve mediebilder og andre overtramp. Men nyansene forsvinner i et slikt bilde. Det er på tide at vi i Det Mosaiske Trossamfund sier det rett ut: Vi stiller oss ikke bak Senter mot antisemittismes virkelighetsforståelse.

Sender sier at alt arbeidet som gjøres mot antisemittisme i Norge drukner når Senter mot antisemittisme ser antisemittisme der folk tråkker feil på grunn av uforstand eller politisk naivisme. Hun er redd for at det skal dannes et bilde av at jødene som gruppe sutrer hver gang noen sier noe om jøder og Israel.

– Man gjenkjenner ikke det ekte i et hav av anklager og følelser. Når offerrollen brukes i alle sammenhenger, skaper det motstand. Dessuten dreper det muligheten for en åpen debatt, sier Sender.

Hun understreker at hun ikke unnskylder antisemittene når hun sier at senteret skaper skjerpede fronter.

– Antisemittene blir antisemitter helt alene. Det er ikke jødenes feil, uansett.

Men skjerpede fronter hindrer muligheten for debatt i det Sender kaller «rommet i midten».

– I et slikt rom må det være lov til å si og mene ulike ting, endre standpunkt, være lyttende og innrømme at man faktisk ikke vet alt, sier Anne Sender.