Innenriks

De fremmede får en stemme

«Grenseland» skal gi flyktninger og asylsøkerne en stemme samfunnsdebatten.

– Jeg anser det som et alvorlig ytringsfrihetsproblem at asylsøkere har minimalt med muligheter til å engasjere og organisere seg i den offentlige debatt. De vet jo best av alle hvorfor de har flyktet og hvordan de ser på sine muligheter. Vi vil gi dem den muligheten, sier daglig leder i Grenseland, Rune Berglund Steen.

Grenseland/Borderland er et forum for asylsøkere som skal gi råd om politisk arbeid og praktisk bistand. I fagrådet sitter et knippe kjente navn med bakgrunn innenfor humanitære organisasjoner, politikk, PR og jus, blant andre eks-statsråd Guro Fjellanger, filmskaper Margreth Olin og advokat Cecilie Schjatvet.

– Det har jo aldri vært mer aktuelt, med tanke på innstrammingen i asylpolitikken, sier Margreth Olin.

Det er flere grupper asylsøkere som har etablert egne interesseorganisasjoner, men de har stort sett vært lydløse i den offentlige debatten. Mercy Abraham har bodd på asylmottak i Norge i seks år, og er aktiv i Etiopiske asylsøkeres forening. Hun føler ikke at de når fram.

– Nå kan vi endelig få en stemme, og det er godt at det er noen i Norge som vil kjempe for oss. Dette er et viktig tiltak for asylsøkere, sier hun.

Hun får støtte av Venstre-politikeren, Guro Fjellanger, som skal lede Grenselands fagråd.

– Jeg tror at vi med våre ulike bakgrunner utfyller hverandre godt. Med politisk og organisatorisk erfaring kan vi hjelpe til med å åpne dører, Guro Fjellanger.

Grenseland vil holde på med flere prosjekter utover høsten, blant annet å arrangere møte mellom politikere og asylsøkere.

Mer fra Dagsavisen