Innenriks

StatoilHydro-direktører må gå

Hydro kan knyttes til korrupsjon.

Det kan ha foregått korrupsjon i forbindelse med Hydros tidligere oljevirksomhet i Libya i perioden 2000-2001, viser to granskningsrapporter som i dag ble overlevert Økokrim.

«Konsulentavtaler fra Hydros tidligere virksomhet i Libya inneholder forhold som kan være problematiske i forhold til norsk og amerikansk korrupsjonslovgivning», skriver StatoilHydro i en pressemelding.

Jan Borgen i organisasjonen Transparency International, som arbeider mot korrupsjon, presiserer imidlertid at spørsmålet om ulovligheter fra Hydros side fortsatt står helt åpent.

Borgen tolker pressemeldingen fra StatoilHydro som at de to konserndirektørene må gå ene og alene fordi de tiet om betalingene i forbindelse med fusjonen.

– De går ikke nødvendigvis fordi man oppfatter at de har gjort noe ulovlig, mener Borgen.

De to er Tore Torvund, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge (UPN), og Morten Ruud, konserndirektør for Prosjekter. Granskingen av Hydros Libya-skandale avdekker at toppene visste mer om de tvilsomme Libya-avtalene enn tidligere antatt.

«Konsulentavtaler fra Hydros tidligere virksomhet i Libya inneholder forhold som kan være problematiske i forhold til norsk og amerikansk korrupsjonslovgivning», heter det fra StatoilHydro. Rapporten blir også overlevert det amerikanske justisdepartementet og det amerikanske kredittilsynet.

Men direktørene må ikke forlate selskapet. I stedet skal selskapet «definere fremtidige arbeidsoppgaver for dem», opplyser StatoilHydro. Anders Kullerud, som i dag leder konsernstaben for integritet og samfunnsansvar, har «bedt om å få avløsning fra sin stilling og skal gå over i en annen rolle» i StatoilHydro.

Konserndirektørene har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å tie om konsulentavtalene, de burde ha skjønt at opplysningene ville komme fram i lyset, mener Borgen.

– Og de gjorde Statoil urett. De holdt kjeft om noe det var vesentlig for Statoil å vite. Jeg forstår at de må gå på dagen, her er ingen nåde. Men jeg leser ikke avgangene som en kritikk av hva Hydro gjorde i Libya. Jeg leser dette kun som en kritikk av at de fortiet viktig informasjon, sier Borgen.

Trekker seg

Granskningsrapporten slår fast at konsernsjef Eivind Reiten i Norsk Hydro ikke kjente til Libya-avtalene, i tråd med det han selv hele tiden har hevdet. Han gikk av som styreleder for det fusjonerte StatoilHydro 4. oktober 2007 etter korrupsjonsmistankene mot Hydros olje- og gassdivisjon.

Rapporten som i dag ble overlevert Økokrim, påpeker at Norsk Hydro ikke orienterte Statoil om problematiske forhold i forbindelse med en gjennomgang av selskapenes virksomhet før fusjonen.

Statoil ble først 26. september 2007 informert om mulige konsulentavtaler og transaksjoner knyttet til det tidligere Hydro Olje og Energis virksomhet i Libya som kunne være i strid med norsk og internasjonal korrupsjonslovgivning. Konsernsjef Helge Lund besluttet i samråd med det daværende Statoils styre å iverksette en ekstern gransking av blant annet disse forholdene.

Fem forhold

Rapporten omtaler fem ulike forhold knyttet til det tidligere Hydro Olje og Energis virksomhet i Libya. I tillegg omhandler den enkelte forhold i Kurdistan og Angola. Det største beløpet er knyttet til de såkalte Gammudi- og Vexol-avtalene:

  • Én avtale med Abdularazzag Khalifa Gammudi på 75.000 amerikanske dollar per år for «råd og assistanse» med en betaling på 700.000 USD ved avslutning.
  • Én avtale med Vexol SA, et selskap kontrollert av Gammudi, med et suksesshonorar på 6,5 millioner amerikansk dollar knyttet til tildeling av to blokker fra det nasjonale libyske oljeselskapet, NOC.

Overlevert til USA

StatoilHydros rapport blir i dag også overlevert det amerikanske justisdepartementet og det amerikanske kredittilsynet.

Granskingsutvalget har gjennomgått mer enn 1,4 millioner dokumenter og intervjuet og mottatt informasjon fra 76 vitner. I tillegg er det gjennomført en omfattende regnskapsundersøkelse.

Samtidig som granskingsrapporten i dag ble overlevert Økokrim, overleverte Norsk Hydro ASA sin egen granskingsrapport.

– Undersøkelsen har avdekket at det i Libya i 2000-2001 ble gjort feil som representerer brudd på Hydros regelverk, sier Hydros styreleder Terje Vareberg i en pressemelding.

– Dette er beklagelig, og det må vi ta lærdom av. Vi kan ikke akseptere brudd på dette området, og vi tar derfor denne saken meget alvorlig, sier Vareberg.

Mer fra Dagsavisen