Innenriks

– Helga måtte vise handlekraft

Lokalbefolkningen i Hasvik jubler over at vraket av «Murmansk» skal fjernes. Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) var nødt til å vise handlekraft, mener tidligere Hasvik-ordfører Odd Egil Simonsen.

– Hva? Skal «Murmansk» fjernes? Det er jo fantastisk, utbryter tidligere ordfører i Hasvik kommune, Odd Egil Simonsen.

Han hadde ennå ikke fått med seg nyheten fra fiskeri- og kystminister Helga Pedersen da Dagsavisen traff ham på telefon i går. Simonsen har vært blant frontkjemperne for å få fjernet vraket av den russiske krysseren «Murmansk» fra Finnmarkskysten.

Simonsen tror den siste tidens harde press både fra medier og lokalbefolkningen har vært utslagsgivende for at Helga Pedersen i går slo fast at regjeringen vil fjerne «Murmansk».

– Dette må ha sammenheng med hardkjøret mot fiskeriministeren. Hun fikk en skrape i lakken, det er det ingen tvil om, særlig fordi hun har kjent til miljøgiftene lenge. Nå måtte hun vel vise handlekraft med tanke på valget neste år, sier Simonsen.

– Det er likevel utrolig at det skulle gå så lang tid, legger han til.

Ro i sinnet

Fiskeriminister Helga Pedersen sier til Dagsavisen at det nettopp er hensynet til lokalbefolkningen som har veid tyngst i avgjørelsen om å fjerne «Murmansk».

– Jeg tror ikke man noensinne får ro rundt Sørøya uten at vraket fjernes. Befolkningen føler en usikkerhet i dagens situasjon, sier Pedersen.

Fiskeriministeren avviser at hun er blitt presset til å ta denne beslutningen.

– Vi gjør dette nå fordi vi skal gå i gang med nye undersøkelser av vraket, og fordi man ble oppmerksom på at det ble funnet radioaktivt materiale 1. august, sier Pedersen.

– Hva er nytt nå sammenlignet med det man visste for kort tid siden?

– Vi har ingen nye opplysninger, og har ikke fått konklusjonene fra undersøkelsene ennå. Men det er ikke bare å knipse med fingrene og heve vraket på dagen. Dette vil ta tid, men nå jobber alle ut fra at «Murmansk» skal opp.

Blir dyrt

Det er tidligere blitt spekulert i at det kan koste 80 millioner kroner å fjerne den 211 meter lange krysseren. Pedersen vil oppspore eierne og gi regningen til dem.

– Vi har bare løse anslag, men mye tyder på at undersøkelsene alene kan koste flere titalls millioner. Vi skal gjøre nye forsøk på å finne en eier. Hvis det finnes en eier, skal vedkommende betale i tråd med prinsippet om at forurenser betaler, sier Pedersen.

Hun vil ikke si noe om når befolkningen i Sørvær kan se vraket fjernet.

– Alle jobber så fort de klarer, men det er for tidlig å si hva det krever av planlegging og anbudsrunder.

Glad

Ordfører i Hasvik Eva D. Husby (Ap) stråler av glede over budskapet fra fiskeriministeren.

– Jeg er så utrolig glad på vegne av det politiske Norge og folk på Sørøya, sier Husby til Dagsavisen.

I dag skal hun møte Helga Pedersen til folkemøte i Hasvik.

Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) berømmer fiskeri- og kystministeren og Ap-nestlederen for avgjørelsen.

– Helga har tatt grep, og det er bra, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen