Innenriks

Redd «Murmansk» blir glemt

Statens strålevern har ikke funnet unormale verdier av radioaktivitet om bord i «Murmansk». Det er de andre miljøgiftene vi frykter, sier tidligere ordfører i Hasvik, Odd Egil Simonsen.

Statens strålevern avsluttet i går målingene om bord i vraket av «Murmansk» utenfor Finnmarkskysten.

– Vi har ikke funnet noe særlig unormalt. Verdiene varierer noe, men de er alle innenfor det vi kunne vente og de er ikke farlige, sier Inger Margrethe Eikelmann, daglig leder ved Strålevernets beredskapsenhet på Svanhovd i Sør-Varanger, til Dagsavisen.

Strålevernet har foretatt målinger der det er mulig å ferdes forsvarlig omkring i vraket. I tillegg er det tatt miljøprøver av tang, fisk og havvann både inne i og utenfor båten. Prøvene skal analyseres og resultatene foreligger først om noen dager.

– Ikke noe problem

«Murmansk» har ligget utenfor Sørvær i Finnmark-kommunen Hasvik siden julaften 1994. Tidligere Hasvik-ordfører Odd Egil Simonsen (Ap), som har kjempet hardt for å få fjernet vraket, frykter nå at manglende funn av radioaktivitet vil føre til at «Murmansk» blir fort glemt igjen.

– Vi har aldri sett radioaktivitet som noe stort problem. Det vi er redd for er alle de andre giftene om bord. Hvis de ikke finner noen radioaktivitet, er vi redd all oppmerksomhet forsvinner, sier Simonsen til Dagsavisen.

De siste undersøkelsene av «Murmansk» kom i stand først etter at det forrige uke ble kjent at det er påvist funn av radioaktive stoffer i utstyr som er fjernet fra vraket. Men Simonsen mener gifter som PCB og bromerte flammehemmere utgjør en mye større fare enn de antatt små mengdene radioaktivitet.

Akutt redsel

Nåværende ordfører i Hasvik, Eva D. Husby, mener det viktigste nå er å få fakta på bordet og gjøre noe med den uroen som preger innbyggerne på stedet.

– Folk er redde, ikke minst ungene. En 8-åring spurte meg i dag om vi kan dø av stråling fra båten. Vi må få dempet denne akutte redselen, sier Husby til Dagsavisen.

Kystverket har kalt inn Statens forurensningstilsyn (SFT) og Statens strålevern til et møte i dag for å koordinere det videre arbeidet med vraket av «Murmansk».

– Vi har fått et veldig klart mandat fra statsråden og skal nå komme med en tiltaksplan og et oppdatert kostnadsoverslag, sier kystdirektør Kirsti Slotsvik til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen