Innenriks

Drøfter Murmansk med fiskeriministeren

Hasvik-ordfører Eva Husby skal i morgen møte fiskeriminister Helga Pedersen for å drøfte oppfølgingen av den havarerte krysseren Murmansk.

– Vi har to krav; Først må det gjennomføres en grundig gjennomgang av Murmansk for å finne ut hva som finnes av radioaktivitet, tungmetaller og andre miljøgifter. Dernest må vraket fjernes, sier Husby.

AVVISTE

Etter at Aftenposten fredag skrev at det ble funnet radioaktive stoffer i utstyr som var fjernet fra vraket, har det 14 år gamle kravet om å fjerne vraket fått ny tyngde. Den utrangerte russiske krysseren Murmansk havnet i fjærsteinene ved Sørvær i Vest-Finnmark julaften 1994 etter å ha slitt seg fra et slep på vei til opphogging i India.

Fiskeri- og kystdepartementet har flere ganger avvist lokalbefolkningens krav om å fjerne det skjemmende vraket. Senest i 2006 nådde ikke Murmansk-vraket opp på lista over skipsvrak som skulle fjernes. Det finnes mer enn 2000 vrak langs norskekysten og kystdepartementet prioriterte å fjerne fem andre vrak fordi de representerte større forurensningsfare.

LOVER GJENNOMGANG

Konfrontert med opplysningene om radioaktivitet i avfall fra Murmansk og Bellonas opplysninger om at Murmansk kan inneholde 500 tonn avfall, lovte fiskeri- og kystminister Helga Pedersen fredag en ny gjennomgang av vraket i løpet av høsten.

– Denne gjennomgangen må skje raskt. Vi trodde at Murmansk var grundig gjennomgått. Nå vet vi at så ikke har skjedd, og nå krever vi at krysseren blir fjernet, sier ordfører Eva Husby.

Hun karakteriserer det som «totalt uakseptabelt» dersom heller ikke dette forsøket på å få fjernet det 211 meter lange vraket fra Sørvær lykkes. (NTB)

Mer fra Dagsavisen