Innenriks

16-åring innbrakt i prostitusjonsrazzia

Politiet har tatt inn en 16-årig prostituert i storaksjonen mot det nigerianske miljøet. Redd Barna tror det vil komme flere barneprostituerte til Norge framover.

Politiet har i lengre tid etterforsket det nigerianske prostitusjonsmiljøet i Oslo og gikk tirsdag til aksjon mot flere leiligheter. Til sammen er 17 kvinner og en mann pågrepet, og politiet mener samtlige har bidratt til å organisere prostitusjonsvirksomheten. Også om lag 60 prostituerte ble innbrakt, og minst en av dem er mindreårig, opplyste politiet på en pressekonferanse i går.

Økt forflytning mellom landene kommer til å føre flere barneprostituerte til Norge, mener rådgiver Stian Vatnedal i Redd Barna.

– Økende problem

Det er en økende tendens til at personer fra fattige land, spesielt i Europa, trekker mot vestlige land for å tjene penger, påpeker han.

– Utenlandsk prostitusjon og menneskehandel er et biprodukt av migrasjon, så mye tyder på at dette blir et økende problem. Det er viktig at man erkjenner dette og har rutine på hvordan man behandler slike saker, sier Vatnedal.

I dag står politiet og barnevernsvakta overfor barn på gata uten å ha retningslinjer om hva de skal gjøre, ifølge Vatnedal.

Hvor mange barneprostituerte som finnes i Norge, er det ingen som vet. Ingen av dem Dagsavisen har snakket med, vil engang anslå antallet.

Men det er helt klart at det finnes et barneprostitusjonsmarked.

– Det er et omfang, men ikke kjempestort, slik vi kjenner det, sier Birgitte Ellefsen, leder for Koordineringsenhet for ofre for menneskehandel (KOM).

Vatnedal i Redd Barna kjenner til flere 16- og 17-åringer som har solgt sex, noen av dem har jobbet på gata, andre innendørs. Noen kommer fra Afrika, andre fra Bulgaria, Romania, Russland, Estland og Latvia.

– Vi har sett at mindreårige i enkelte miljøer blir betraktet som en salgsvare og som en inntektskilde. Det er trist, både fordi det er mulig å gjennomføre, men også fordi det eksisterer et marked for dette i Norge, sier Vatnedal.

Organisert

De nigerianske kvinnene begynte å komme til Norge for å prostituere seg i 2004, ifølge politiet. Flere av de siktede har lovlig opphold i Norge, og noen er norske statsborgere.

Alle 18 er siktet for organisert kriminalitet. Én er i tillegg siktet for hallikvirksomhet, sju for grovt heleri i forbindelse med overføring av pengeutbytte til utlandet, sju for menneskehandel og tre for grov menneskehandel.

Halvparten av de prostituerte er sluppet fri, mens halvparten kan bli fengslet fordi politiet mener de opererer med falsk ID eller ikke har papirer. Alle de prostituerte skal få tilbud om å vitne mot bakmennene, noe som kan medføre at de får opphold i Norge etter hvert.

– Norsk moralisme

Liv Jessen ved Prosentret vil ta knekken på ideen om at man er uskyldsren fram til 18-årsdagen. Hun påpeker at det pågår barnearbeid i hjemlandet til mange av disse jentene.

– Jeg er litt lei den norske, mette, rike moralismen som sier at hun ikke vet sitt eget beste fordi hun bare er 17 år. Mange 16-17-åringer vet at det å reise til Europa er en måte å overleve på for seg og familien. Men vi må naturligvis ta de kriminelle, de som organiserer og utnytter disse ungdommene, det er vår forpliktelse gjennom norsk og internasjonal lov, sier Jessen.

Mer fra Dagsavisen