Innenriks

Så lett er det å bli Jonas

I går ettermiddag fikk Dagsavisens journalist en tekstmelding fra utenriksminister Jonas Gahr Støres telefonnummer. Men Støre sto ikke bak.

Det er en tekstmelding fra et telefonnummer som ikke er kjent for de aller fleste i dette landet. Nummeret er ikke oppført i telefonkatalogen, verken på papir eller internett, og er svært vanskelig å få opplyst selv om en skulle be om det fra de få som har det.

Like fullt står hele nummeret som avsender i innboksen til Dagsavisens journalist. Å svare på meldingen, eller ringe nummeret, setter en i direkte forbindelse med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Husker ikke

Utenriksministeren er akkurat nå mest kjent for angivelig å ha sendt en tekstmelding fra sitt eget nummer til Bjørge Stensbøl, som inntil i forrige uke var leder av prosjektet som kan føre til at Tromsø får arrangere de olympiske leker i 2018. Meldingen skal ha blitt sendt for ett år siden.

I tekstmeldingen skal utenriksministeren ha uttrykt stor begeistring for et OL i Tromsø – noe som videre kan tolkes som tettere kontakt mellom Tromsø 2018 og regjeringen enn det noen har villet innrømme til nå.

Støre selv husker ikke om han har sendt en slik tekstmelding. Bjørge Stensbøl mener han ikke har mottatt den – eller videresendt den til VGs kommentator Truls Dæhlie fra sitt eget telefonnummer.

Muligheten for at det er avsendt to meldinger – fra Støre til Stensbøl og fra Stensbøl til Dæhlie er til stede.

Mindre enn ett minutt

– Å sende tekstmeldinger med andres navn og nummer som avsender er ikke rakettforskning. Hvem som helst kan klare å sette sammen slike programmer selv, med verktøy som blant annet kan lastes ned fra internett. Man kan også kjøpe seg tilgang til slike tjenester og manipulere dem, sier daglig leder Alexander Sundli-Härdig i teknologiselskapet Keyteq til Dagsavisen.

På oppdrag fra Dagsavisen klarte Keyteq å sende tekstmeldingen med utenriksministerens telefonnummer som avsender til Dagsavisens journalist.

Handlingen tok mindre enn et minutt, og innebar at Keyteq brukte et nettbasert program som selskapet selv bruker og selger til butikker, banker, organisasjoner og politiske partier over hele landet.

– Grunnen til at vi opplever suksess er at tekstmeldingen er en ren, direkte og enkel måte å kommunisere på. Den er effektiv fordi den når fram og blir lest, og det er enkelt å svare, sier Sundli-Härdig

Han vil understreke at Keyteq tar forholdsregler overfor sine kunder. Både for å beskytte uskyldige, men også for å kunne framstå som en seriøs aktør.

– Vi vet hvor enkelt det er å manipulere programmene. Derfor fører vi streng kontroll og godkjenning av hver enkelt avsender, sier Sundli-Härdig.

Det finnes imidlertid også selskaper som tilbyr vanlige folk å sende falske tekstmeldinger både gratis og mot betaling på internett.

Ett eksempel er nettstedet luresms.com hvor man selv skriver inn navn på avsender – som for eksempel Jonas Gahr Støre, Julenissen eller Drillo.

Vanskelig å spore

Utenriksministeren forsøkte å sjekke loggen hos Telenor om han hadde sendt meldingen, men Telenor sparer ikke på slike detaljer i mer enn tre til fem måneder.

– Kunne Telenor sett om det hadde gått ut en tekstmelding fra Støre s telefon til Stensbøl hvis meldingen hadde vært sendt i går?

– Vi kunne sett at det ikke var gått ut en melding fra Støres telefon, bare at noen hadde mottatt en melding fra hans nummer, sier informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum.

Han sier videre at Telenor i noen få tilfeller et stykke på vei kan spore hvem som har sendt meldingen. I noen av disse tilfellene ender ledetråden i en utenlandsk server.

– Oftest er slik sporing svært vanskelig, sier Lessum.