Innenriks

Henlegger anmeldelser fra Nigeria-prostituerte

Bakmenn i utlandet og analfabetisme gjør at alle traffickinganmeldelser fra nigerianske prostituerte er blitt henlagt.

Oslo-politiets spesialgruppe mot trafficking (STOP) etterforsket åtte saker om menneskehandel og tolv halliksaker i 2007. Ifølge politioverbetjent Øyvind Nordgaren, leder i STOP-gruppa, kom det inn 3-4 anmeldelser fra nigerianske kvinner som gjaldt trafficking. Samtlige ble henlagt.

– Vi har hatt for få konkrete opplysninger i disse sakene, sier Nordgaren.

384 nigerianere

Prosentret hadde kontakt med 384 nigerianske kvinner i fjor, og disse utgjør den klart største gruppen prostituerte. Nordgaren sier politiet har et nøye innsyn i dette miljøet, men at det er svært vanskelig å ta bakmenn.

– I østeuropeiske saker finner vi veldig mange halliker i Oslo. Det er lettere å lokalisere nettverket og nøste opp disse sakene. De nigerianske jentene har ofte halliker som styrer virksomheten fra Italia eller et annet europeisk land, sier Nordgaren.

– Da vi startet STOP-gruppa og vurderte hvilke grupper vi skulle se på, var ikke suksessfaktoren mest åpenbar i det nigerianske miljøet, legger han til.

ROSA er et døgnåpent tilbud til ofre for menneskehandel. 13 av de 37 som tok imot hjelp i fjor kom fra Nigeria. Informasjonsansvarlig Maya Brenna Nielsen i ROSA forstår politiets utfordringer.

Kallenavn

– Politiet kvier seg litt for å ta tak i disse sakene. Mange av jentene kan verken lese eller skrive og kan fortelle lite om hvor bakmennene er lokalisert.

Kallenavn er vanlig på bakmenn noe som gjør en etterforskning enda vanskeligere.

– De heter gjerne «Boss», «Nick» eller «Johnny». Jeg skjønner godt at det er vanskelig for politiet å gripe fatt i dette, sier Nielsen som tror kvinnene kan fortelle mer enn det de gjør.

– Da er de avhengige av at politiet inngir tillit. De trenger også tid, sier Nielsen.

Liv Jessen i Prosentret peker på at man ikke må glemme de nigerianske kvinnene selv om politiet prioriterer andre saker.

– Kvinnene kan ha en like grusom historie som de som kommer opp til doms. Vi må ikke tro at sakene politiet etterforsker er de verste, sier Jessen.

Mer fra Dagsavisen