Leder for Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD), Akhenaton de Leon, mener Riksadvokatens avgjørelse er «en skandale».
Abid Q. Raja og Nettverket Respekt varsler at det kan bli reist sivilt søksmål mot politimennene. Allerede i dag vil nettverket arrangere en demonstrasjon utenfor Justisdepartementet. De uforsonlige holdningene hos Obiora-familiens støttespillere illustreres av at Respekt fortsatt etter Riksadvokatens avgjørelse omtaler hendelsen som «drapet på Obiora».
Beklager
Riksadvokaten beklager «Obioras tragiske død» samtidig som han i en omfattende klageavgjørelse henlegger saken mot de fire polititjenestemennene som var til stede da Eugene Obiora døde under en pågripelse i Trondheim den 7. september i fjor. Avgjørelsen ble offentliggjort i går formiddag.
Politidirektør Ingelin Killengreen sier hun tar Riksadvokatens avgjørelse i Obiora-saken til etterretning, men legger til at det er tragisk at personer dør i sitt møte med politiet.
Vi i politiet vil gjøre altfor å forhindre slike tragiske hendelser i fremtiden, sier Killengreen.
Riksadvokat Tor-Aksel Busch konkluderer med at det ikke er «tilstrekkelig bevisgrunnlag for å konstatere at maktbruken under pågripelsen, verken i de enkelte ledd eller samlet, var ulovlig i straffelovens forstand.»
Ingen straffes
Riksadvokaten har heller ikke funnet grunnlag for foretaksstraff mot Politihøgskolen, Politidirektoratet eller Sør-Trøndelag politidistrikt.
Spørsmålet som er vurdert for disse instansenes vedkommende, er om de skulle ha «fanget opp kunnskapen om risikoen for leiebetinget kvelning ved bruk av mageleie». Riksadvokaten konkluderte med at kunnskap om kvelningsfaren ikke var utbredt.
Videre fastslås det at vilkårene for lovlig pågripelse av Obiora «utvilsomt var til stede». Bakgrunnen for dette er Obioras opptreden overfor ansatte på Østbyen Servicekontor, og at han satte seg til motverge da politiet ble tilkalt. (NTB)