Innenriks

Flere prostituerte får seg vanlig jobb

Prostituerte fra de nye EU-landene i øst tar seg nå vanlig jobb i Norge.

Prostituerte fra de åtte østeuropeiske landene som ble EU-medlemmer i 2004, har nå begynt å ta seg vanlige jobber, ifølge både Prosentret og Kirkens Bymisjon. På listen over Prosentrets brukere har det hvert år siden EU-utvidelsen blitt færre kvinner fra disse landene.

– Vil helst jobbe

Sosiolog Irina Polyakova jobber i Kirkens Bymisjon med tidligere prostituerte og mener det er bra at flere leter etter vanlig jobb.

– Det viser at prostitusjon ikke er en egenskap ved et menneske, men et nødvendig onde i en spesiell situasjon, sier hun.

Det er blitt mindre penger å tjene på å prostituere seg, fordi det er blitt flere prostituerte og fordi debatten om et forbud har skremt kunder, påpeker Polyakova.

– Disse kvinnene går inn i prostitusjon hovedsakelig fordi det er mye penger der. Hvis de kan tjene like mye på en vanlig jobb, vil de fleste gjøre det.

I 2004 var 188 kvinner fra de åtte østeuropeiske landene i kontakt med Prosenteret. Hittil i år er det bare registrert rundt 100.

– Disse kvinnene har plutselig fått et helt enormt marked for å få seg ordinært arbeid, og da slutter de som prostituerte. Prostitusjonen er ikke frivillig, sier Liv Jessen, leder for Prosentret.

Møtte en mann

«Laura» (22) fra Latvia kom til Norge for et drøyt år siden for å tjene gode penger som prostituert. Hennes hjemland er et av de åtte som ble EU-medlemmer i 2004. «Laura» jobbet på gata i Oslo i tre måneder.

– Jeg møtte en mann som lovet å hjelpe meg hvis jeg fikk vanlig jobb, sier hun på vaklevorent engelsk og norsk.

Men så langt har det vært vanskelig. «Laura» har søkt jobb som barnehageassistent og hos en pizzarestaurant, men får beskjed om at hun ikke kan godt nok norsk. Nå går hun på norskkurs, men det er vanskelig å klare utgiftene uten arbeid.

– Jeg håper jeg får en jobb. Kanskje ikke i dag, men i morgen eller en annen dag.

– Må bo stabilt

Det siste året har 64 prostituerte gått på arbeidsmarkedskurs ved Prosentret og lært blant annet språk, data, vasking og negledesign. Det er også kurs for dem som ikke kan lese og skrive. Men arbeidsmarkedet må også tilrettelegges for dem, mener Polyakova.

– De finner jobb etter hvert, ved hjelp av kunder, venner eller Prosentret. Men det er vanskelig. De er ressurssvake, har ikke kapital, ikke utdanning og er gjerne ikke de mest skoleflinke. Grunnen til at de kommer hit og prostituerer seg er jo nettopp at de har vanskelig for å finne jobb hjemme, sier Polyakova.

Arbeidsgivere vil gjerne vite litt om bakgrunnen din før de ansetter deg, påpeker Janni Wintherbauer, leder av de prostituertes interesseorganisasjon Pion.

– Da har gjerne ikke disse jentene så mye å vise til, og det byr på problemer. Du må også bo stabilt for å være en stabil arbeidstaker, sier Wintherbauer.

I motsetning til for EU-landene fra 2004, øker antallet prostituerte fra Romania og Bulgaria. Så langt i år har 152 av dem vært hos Prosentret. De to landene ble EU-medlemmer i år, og Liv Jessen håper det betyr at antallet prostituerte derfra også synker.

Mer fra Dagsavisen