Innenriks

– Reiten sitter utrygt

Les hvem som presser på for at Eivind Reiten får en kort karriere som styreleder i StatoilHydro.

Nye folk må inn både i valgkomité og bedriftsforsamling, og Reiten må vurderes på nytt allerede til våren, krever Aps Jan Bøhler, stortingsrepresentant og leder for det viktige fylkeslaget i Oslo.

I går ble Reiten valgt som styreleder for det fusjonerte selskapet. Som Dagsavisen skrev i går, skjedde det uten de ansattes støtte: De fire ansatterepresentantene i bedriftsforsamlingen stemte mot Reiten, mens de åtte aksjonærvalgte representantene sikret at Hydro-sjefen klatret til topps i det som blir Norges desidert største selskap.

Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi organiserer mange av de ansatte i den nye olje- og gassgiganten. Han har stor forståelse for at de ansattes representanter stemte imot Reiten som styreleder.

– Utrygt

– Jeg oppfatter det som en markering mot hele situasjonen, sier Sande, og tenker særlig på opsjonsskandalen i Hydro.

Sande mener det svekker Reiten at en tredel av bedriftsforsamlingen stemmer imot han som styreleder, og at han sitter utrygt.

– Reiten er allerede veldig svekket. Han har fått mange riper i lakken, og dette bedrer ikke hans stilling. Han sitter utrygt hvis han ikke får de ansatte på sin side og viser at han vil selskapet godt, mener Sande.

Det nye styret, der tidligere Sp-statsråd Marit Arnstad blir nestleder, trer i kraft når fusjonen mellom Statoil og Hydro gjennomføres 1. oktober. I tillegg til Reiten og Arnstad ble Elisabeth Grieg, Grace Reksten Skaugen, Kjell Bjørndalen, Roy Franklin og Kurt Anker Nielsen valgt som styremedlemmer.

– Ikke fredet

Aps Jan Bøhler viser til at Oslo Ap har vedtatt en uttalelse der det heter at Reiten er uegnet som styreleder i det nye selskapet. Uttalelsen ble forfattet mens bråket rundt kjempeopsjonene til Hydro-toppene sto på som verst tidligere i august.

– Jeg tror det er ytterst få rødgrønne som er glade for at han blir styreleder. Det må bli en grunnleggende vurdering av ham på første generalforsamling til våren. Han kan ikke være fredet fram til 2010, slik fusjonsavtalen sier, understreker Bøhler.

Han mener Reiten er kraftig svekket allerede.

– Hele det norske samfunnet har reagert på grådighetskulturen i Hydro, og han har vært på kollisjonskurs med største eier. Han blir ytterligere svekket når de ansatte går så langt som å stemme mot ham, sier Bøhler, som ønsker seg folk inn i bedriftsforsamling og valgkomité som har «langsiktig verdiskaping for øye».

De ansatte i bedriftsforsamlingen pekte både på opsjonssaken og en mulig rollekonflikt som konsernsjef i Hydro og styreleder i StatoilHydro som årsaker til å stemme mot ham.

Ser framover

Eivind Reiten mener det nå er viktig å se framover, og mener han skal klare å innfri forventningene til fra de ansatte.

– Nå er jeg mest opptatt av at jeg er valgt til å lede Norges største selskap, og jeg er sikker på at når vi begynner å bygge dette flotte selskapet, skal vi få et aldeles utmerket forhold til våre ansatte, sier han til NRK.

Mer fra Dagsavisen