Innenriks

Endelig i trygg barnehage

Åtte av de stengte brakkebarnehagene i Oslo ble åpnet igjen i går. Barn og voksne var glade for å få flytte inn i en trygg barnehage igjen.

– Det er godt å være inne igjen. Vi er veldig glade det er over, sier daglig leder i Rektorhaugen Kanvasbarnehage, Vivi Ann Larsen.

I går kunne Larsen flytte barna tilbake i brakkebarnehagen. Den har fått nytt fundament, og skal nå være trygg.

Tror de er trygge

Larsen kan ikke gjøre annet enn å stole på fagfolkene som sier at barnehagen hennes nå er trygg.

– Vi må tro det er sikkert nå, i og med barnehagen har blitt så nøye undersøkt. Men det er klart at det ikke er hyggelig å tenke på at vi har oppholdt oss mange barn og voksne i et bygg som ikke har vært trygt, sier Larsen.

Hun legger til at det er godt at ulykken på Refstad og Tonsenjordet barnehage skjedde en dag det ikke var noen personer i bygget, og at svakhetene ved brakkebarnehagene med det ble oppdaget.

– Det er godt at de er utbedret nå, fastslår Vivi Ann Larsen.

Brukte telt

Åtte av de ti brakkebarnehagene som ble stengt i slutten av juni, kunne åpne igjen i går. De ble stengt etter at fundamentet på Refstad og Tonsenjordet barnehage kollapset søndag 17. juni. Brakkebarnehager av samme type ble stengt, og i løpet av sommeren er det laget betongfundament der det tidligere bare var trefundament.

Rektorhaugen Kanvasbarnehage valgte å gå over til å bli en utebarnehage da det ble klart at brakkene måtte stenges. Larsen sier det har gått bra, takket være personalet.

– Det gikk bra med mye velvilje og fleksibilitet fra personalet, sier hun.

– Vi holdt åpent fra dag én, og valgte å bli en utebarnehage framfor å flytte inn i et skolelokale. Det var best for barna å være her, men det har vært utfordrende og mer krevende for personalet, sier hun.

Lover trygge brakker

Direktøren for barnehageutbyggingen til Omsorgsbygg Oslo KF sier barna nå har sikre oppholdssted i brakkebarnehagene.

– Nå er barnehagene trygge. SINTEF Byggforsk, et eksternt konsulentfirma, samt våre egne folk har godkjent fundamentene, sier Per Morten Johansen.

Han berømmer arbeidet og tempoet til entreprenørene som har lagt betongfundamentene under brakkebarnehagene.

– De har svingt seg rundt for å få utført arbeidet. Det var veldig viktig å få åpnet barnehagene igjen før skolestart.

Uviss kostnad

Hvor mye utbedringen av barnehagene har kostet, vil ikke bli klart før om en uke eller to, ifølge Johansen.

– De totale utgiftene kommer til å bli offentliggjort når de er klare, sier han.

Johansen er glad for at sommerferien sammenfalt så godt med ulykkestidspunktet.

– Det er flaks for alle at ferieavviklingen gjorde at barnehagene klarte å omorganisere uten altfor store omveltninger, selv om det selvsagt har vært tøft.

Ytterligere to brakkebarnehager skal være ferdigstilt i løpet av denne uken, mens Refstad-Tonsenjordet barnehage, som er den barnehagen som fikk store skader, ikke ventes klar før om et par måneder.

– Denne barnehagen er løftet av fundamentet, og det er antydet at arbeidet kan være ferdig 1. oktober, sier Per Morten Johansen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen