Innenriks

Jenter snakker seg syke

Jenter snakker så mye om problemer at de blir syke av det.

Gode venninner er ikke nødvendigvis hverandres beste psykologer. Amerikanske forskere ved University of Missouri, Colombia, ber nå mamma og pappa holde øye med datteren som leker hobbypsykolog med venninner.

Deler vonde tanker

Tenåringsjenter vil prate seg til en løsning på problemene, men i stedet snakker de depresjonene verre, sier den amerikanske forskeren Amanda J. Rose til Forskning.no. Venninner som grubler sammen over problemer har sterkere symptomer på depresjon og angst, ifølge undersøkelsen. Riktignok blir vennskapet bedre. I et halvt år har forskerne fulgt 800 barn i tredje, femte, sjuende og niende klasse.

På badeplassen Huk i Oslo ligger Thea Logn (16), Synne Simonsen (16) og Kristine Syversen (15) og småprater i julisola. De deler åpent gutteproblemer og andre vanskelige ting med hverandre.

– Vi snakker om problemene sammen, men ikke så mye at vi blir helt deprimerte. De andre oppmuntrer heller, så vi blir bare gladere, mener Synne Simonsen.

For å unngå å gjøre hverandre deprimerte, må venner la være å grave seg ned i problemene og heller oppmuntre den som er lei seg, mener jentene.

– Vi går på kino og på byen. Vi sitter ikke en hel kveld og snakker om sånne ting, sier Simonsen.

Helt siden slutten av barneskolen har de tre delt hemmeligheter og vonde tanker med venninner.

– Jenter mer åpne

Nærheten har en skyggeside i større grad for jenter enn for gutter, fastslår undersøkelsen. Forskerne spekulerer i om jentene tar større personlig ansvar for vanskelighetene enn guttene, siden jenter blir mer deprimerte av å være fortrolige.

Gutter snakker ikke så grundig og mye som jentene, mener trioen på Huk.

– Vi er litt dypere enn guttene, tror Simonsen.

– Vi er mer modige og voksne, sier Syversen.

– Og snakker mer åpent, tilføyer Logn.

Hadde de ikke kunnet tømme hodene for hverandre, hadde de blitt gående og kverne på de vonde tankene, mener venninnene.

– Da hadde jeg tenkt på det hele tida. Det er ikke alt det er lett å fortelle til foreldrene sine, sier Logn.

Snakker seg fast

Psykolog Ingela Lundin Kvalem ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) er overrasket over resultatene, men mener det ikke er ulogisk at det er slik:

– Fra sorgforskning kjenner vi til at noen kan snakke seg inn i et hjørne. De snakker og snakker og blir til slutt stående fast, sier psykologen.

Nære venner kjenner seg igjen i hverandres betroelser, og det er viktig, mener hun.

– Mange tenker: Jeg er den eneste i hele verden som sliter med dette. Så prater de med en venn og skjønner at de er normale. Det er en lettelse, sier Kvalem.

Jo flere nære venner, jo bedre, mener hun.

– For livskvaliteten er det viktig å kunne dele problemer med noen i fortrolighet.

Alt avhenger av på hvilken måte man snakker sammen, mener psykolog Vigdis Wie Torsteinsson.

– Du kan snakke deg til å bli i enda dårligere humør og gjøre ting enda mer håpløse enn de i utgangspunktet var. Å bare snakke med jevnaldrende er en strevsom strategi hvis du er 13-14-15 år. Da trenger du noen med mer erfaring, sier Torsteinsson.