Innenriks

Fortsetter med kjelker og sleder

I verkstedet står flere hundesleder klare og venter på dem som skal kjøre kilometer på kilometer på snøen med hundespannet. Kjelkene i bjørk og mahogni er også på plass.

– Jeg klarer ikke å slutte enda fordi det er så moro men jeg prøver å trappe ned forteller Nordengen.

Han er 75 år gammel og fortsatt er det kjelker og sleder han brenner for.

Ny akebakke

Nå ser han gjerne at det lages en ny akebakke på Grefsen som en del av Kultur- og idrettsetatens 40 millioners satsing på kunstsnø og hoppbakker i Linderudkollen.

– Veien er ikke lang fra akebakke til hoppbakke mener han.

Og synes det er viktig at barn og unge synes sport er gøy. Selv er han villig til å stille med ti gratis kjelker hvis det bare lages en bakke i Grefsenåsen som et «snillere» alternativ til Korketrekkern.

Nordengen har sluttet å teste kjelkene sine så det er det barnebarna som tar seg av. Hundeslede har han kun kjørt en gang og var veldig fornøyd da han kunne komme seg av.

Håndlaget

Den første sleden Thorleif leverte lo hundekjørerne bare av siden han behandlet sleden som et møbel og pusset og beiset den. Han er egentlig møbelsnekker og det synes på kjelkene.

Her er det håndlagde kjelker og sleder det er snakk om. Kjelkene har meier som er laget av 22 lag med bjørk og mahogni som er presset sammen så det er striper av mørkt og lyst tre på sidene.

– Det er morsomt når det kommer noen på formiddagen og kjøper en kjelke og så kommer tilbake på ettermiddagen fordi de må ha en til sier han.

Denne vinteren har han ikke solgt så mange kjelker noe han regner med har en sammenheng med været. Men han er ikke en av dem som bekymrer seg for at det ikke skal være vinter i Norge mer.

Kjæledegger

Kjelkene som lages på Oppsal Treindustri Kjelkefabrikk er moderniserte kjelker. De er laget av tre men har fått en annen form en de hadde tidligere.

– Før var kjelkene spisse foran men det kan være farlig om man treffer noen sier Thorleif.

Han omtaler kjelkene som kjæledeggene sine fordi han legger mye jobb i hver enkelt. Og maskinene som brukes for å få bøyd de fire meter lange 22 lag tykke delene har han selv laget.

Telefonen ringer kjelker bestilles og han holder det gående. I en periode hadde han tolv mann i arbeid på Grünerløkka men da var det visst ikke noe gøy lenger. Nå er de bare to igjen som trofast lager sleder og kjelker.

Mer fra Dagsavisen